海水領域 SeaFishZone

查看: 3168|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

海藻,珊瑚撿疫 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
想問有無師兄知道有咩可以殺菌剛毛蟲、發現石上好多剛到毛蟲掂攪好、但石上同時有珊瑚及紅堤子藻、有冇啐藥可以殺蟲,又唔傷海藻及珊瑚、請各位指、唔該各位

沙發

唔好諗住成缸落藥!
知道邊嚿石有蟲就起石浸。Two Little Fish有隻dip珊瑚藥水--ReVive,可以試試,但比較粗壯o既大蟲就未必迫到佢出呢;亦都可以試o下用高濃度o既鉀水(ie.: RT用o既Potassium補充液)浸石。
生物武器可以揀箭蟹。

板凳
小魚毛 發表於 2020-8-9 00:40
唔好諗住成缸落藥!
知道邊嚿石有蟲就起石浸。Two Little Fish有隻dip珊瑚藥水--ReVive,可以試試 ...

唔該、Two Little Fish呢名海藻得唔得?

地板

廠方叫佢做Coral Cleaner,主要成份無記錯應該係錪。佢可以殺死或者趕出生物石上一啲無脊髓生物,亦都可以保護珊瑚o既軟組織,可以話係珊瑚專用o既檢疫藥水,亦都可以治療珊瑚o既輕微感染(包括扁蟲),一般RT玩家都會用佢呢睇門口。

但正如我之前咁講,佢用途比較廣,亦都意味佢藥性比較溫和,大條o既鋼毛蟲未必可以迫到佢出呢,調節藥水濃度同浸石時間再試,唔得就建議改用鉀水。

補充內容 (2020-8-9 12:30):
隻藥係針對珊瑚使用,關於對海藻o既影響,廠方似乎無提及,亦都未聽到玩家提過,或者樓主要試o下做白老鼠。

小魚毛 發表於 2020-8-9 11:37
廠方叫佢做Coral Cleaner,主要成份無記錯應該係錪。佢可以殺死或者趕出生物石上一啲無脊髓生物,亦 ...

唔該晒