海水領域 SeaFishZone

查看: 4264|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

開缸請教 [複製鏈接]

樓主
小弟星期一初試shawdow feeding方法開缸,而家第四日啲糧有層好似鼻涕

沙發
一個新手用shawdow feeding方法開缸,我諗你都係問番原先教你個位會好d...
新手就好似小學生,但嘗試去做大學生既實驗一樣,對於我地依班老人家,連個名字都未聽過

板凳
arfaifai 發表於 2020-8-13 21:15
一個新手用shawdow feeding方法開缸,我諗你都係問番原先教你個位會好d...
新手就好似小學生,但嘗試去做大 ...

咁想請問點樣方法開缸比較適合我呢啲新手? 唔該

地板
ramen1981 發表於 2020-8-13 22:23
咁想請問點樣方法開缸比較適合我呢啲新手? 唔該

你有時間就睇下版面置頂就有帖講緊開缸方法啦
另外我想問一問你,究竟你所謂Sha...feeding係咩黎架?我都想知

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

未聽過shawdow feeling
你可唔可以講下shawdow feeling原理黎聽下
最簡單開缸方法買條粗到唔粗ge藍魔返黎開缸
養一個月等n-cycle 完再慢慢加魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

不過睇樓主個缸好似大黑店賣緊個隻display缸!

Teddy 發表於 2020-8-14 01:44
未聽過shawdow feeling
你可唔可以講下shawdow feeling原理黎聽下
最簡單開缸方法買條粗到唔粗ge藍魔返黎 ...

Shadow feeding 方法大致係唔用魚,不過照放糧等啲ammonia慢慢建立。跟住放硝菌等個缸去cycle。

arfaifai 發表於 2020-8-14 04:42
不過睇樓主個缸好似大黑店賣緊個隻display缸!

係果種缸,不過唔係買display缸

ramen1981 發表於 2020-8-14 09:35
係果種缸,不過唔係買display缸

因為見到你個無敵潛水泵就估到,與其齋落魚糧來起動ncycle ,倒不如問其他魚友拎d污糟有魚屎既白棉浸落缸,應該起動會更快