海水領域 SeaFishZone

查看: 2866|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

skimmer 上水泵 [複製鏈接]

樓主
借問一聲是否同普通上水泵一樣,可以配?
因壞了

沙發
係咪化氮針刷泵??
通常有得訂

板凳
萬寶路 發表於 2020-10-2 20:47
係咪化氮針刷泵??
通常有得訂

對,那間有得訂?

地板
都要睇牌子型號,雜嘜就要睇彩數。

不過建議你先拆個泵出呢check清楚先,好多時skimmer壞泵,只係個針刷被嘢塞住,拆開個泵拎支針刷芯出呢洗乾淨就行得翻;唔係就係個針刷芯爛咗,配過支芯,平過你換泵好多。

配芯好,換泵又好,最好都係拎住件實物出魚街配;魚街好多地舖只賣大廠配件,好以Eheim、BK之類,但唔會有一間舖有齊所有型號o既化氮泵或者針刷。唔係一對一咁拍住呢配,咩資料都無就咁話換個skimmer泵,話可以幫到你換o既Sales,十成都係老點你。

小魚毛 發表於 2020-10-3 10:16
都要睇牌子型號,雜嘜就要睇彩數。

不過建議你先拆個泵出呢check清楚先,好多時skimmer壞泵,只係個針刷 ...

多謝寶貴意見
已拆開,冇野塞住,應該個泵壞了

skyline123 發表於 2020-10-2 23:45
對,那間有得訂?

個化氮係邊度買就返去邊度問啦,鋪頭會搵代理訂,通常都訂到,除非好舊已經停產型號