請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4725|回復: 8

皇帝求救 [複製鏈接]

條皇帝已養半年,呢兩日發現條魚唔精神,長期在水面呼吸急促,
食慾不好,唔搶口有水印,近期無加魚,只是換個石景,Fot缸,1.023
應該點做好,上傳唔到照片sorry

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

先換水,然後再車番支蜂皇漿。

感謝你試吓先

原來係返缸,真大獲,己死灰,法,帝,粉吊,
真係大鑊,好無奈,已換水加蜂皇漿,我都唔知衰乜

換水有無除氯??我半年前中氯氣死晒

萬寶路 發表於 2020-10-18 19:55
換水有無除氯??我半年前中氯氣死晒

一向無除氯,我都唔知係咪咁,

啲魚走前全部都係呼吸急促最後力竭而死,
都唔知點算好而家

流星 發表於 2020-10-18 20:38
一向無除氯,我都唔知係咪咁,

啲魚走前全部都係呼吸急促最後力竭而死,

係咪換完水出事先??係就9成中氯氣,我之前,換完水呼吸急,皇帝出水印,馬鞍同灰仙變白

依家先有番幾條魚

http://seafishzone.com/forum.php ... &extra=page%3D2
我用廁所水,我之前中氯氣反缸,之後買盒氯氣測試劑試水,深啡色嚇9死

萬寶路 發表於 2020-10-18 21:37
http://seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=151932&extra=page%3D2
我用廁所水,我之前中氯氣反 ...

我一向用鹽開,不過無除氯,現得返幾條魚,都收左口,灰晒