海水領域 SeaFishZone

查看: 4892|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

做流太大係咪都無咩問題?   [複製鏈接]

論壇元老

樓主
因為點都唔夠個海d水流勁,係咪?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
你個缸點都唔夠大
太大流會有可能吹死魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
沒問題,我缸40吋,上水泵用pj11000再加tunze 6105,現在水流合我意。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
養魚大流無問題
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-17 12:39
養魚大流無問題

係未真架
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2012-12-17 13:20
係未真架

係!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

真㗎!

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

唔會吹到冇得停,好辛苦咩
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

fung5900 發表於 2012-12-17 16:05
唔會吹到冇得停,好辛苦咩

你有無見個海既水流有停過
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

當然做到時大時細最好
要知道每日潮水有漲退
潮差在不同日子亦不同
當然你做唔到大海咁
但模仿下也不錯
至於海流會唔會停
那當然會停
潮水漲到盡,等待潮退的時間,依個時間就會停,我地可以叫做死流或停流!
相反潮退盡等水漲的時間也一樣!
所以我用時間掣控制造流,開5小時停1小時

論壇元老

我晚上訓覺時會熄做流器, 比d魚舒服訓 zzzZZZ

我試過換太大做流,死了大部分魚
缸細特別小心

最佳新人 熱心會員 論壇元老

如果覺得太大可以試下唔好吹正, 吹下D角位
缸:24" X20"X20"   燈: 奧迪尚LED 3W X 36粒, 4粒月光燈 上水泵:NJ1700  化痰:NAC 3.5  造流:MP10  水冷:TECO TR15 (NJ1200上水)  過濾:豆豆(BM MIN70)、ROWA

因為魚缸始終唔同自然環境,有造流喺好,不過太大都有啲問題,四面玻璃,水流會撞嚟撞去,成日好似打風唔停咁,啲魚都頂唔順啦,都喺裝個時間制好啲!