海水領域 SeaFishZone

查看: 3558|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

落銅應否加菌水? [複製鏈接]

樓主
剛剛第一次落銅,缸有少量活石,亦有生物環,請問應否加菌水或蜂皇漿以免易反缸?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
活石落銅石內生物會殺死哂,咁好易令到水質變。缸內有白點菌咩?

板凳
有活石落銅藥,我反而想知原因,講d唔講d, 係唔係爆緊白點,缸水反反地呀?
落銅唔移走活石,死9成吧

地板
pca 發表於 2020-12-16 09:27
活石落銅石內生物會殺死哂,咁好易令到水質變。缸內有白點菌咩?

早幾日幾條魚爆晒白點,昨晚開始落銅,今朝粉吊返咗大海,因為剛由rt轉fot一個月,所以留左少量活石做景加咗大量生物環,預咗活石變死石,只求救魚同唔好反缸?
既然係咁我係咪應該拎晒d石出嚟,由佢變死石,冇事先扮返落缸?
謝謝解答🙏🏻

leoleo1997 發表於 2020-12-16 09:56
有活石落銅藥,我反而想知原因,講d唔講d, 係唔係爆緊白點,缸水反反地呀?
落銅唔移走活石,死9成吧

早幾日幾條魚爆晒白點,昨晚開始落銅,今朝粉吊返咗大海,因為剛由rt轉fot一個月,所以留左少量活石做景加咗大量生物環,預咗活石變死石,只求救魚同唔好反缸?
既然係咁我係咪應該拎晒d石出嚟,由佢變死石,冇事先扮返落缸?
謝謝解答

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

bbfish 發表於 2020-12-16 11:01
早幾日幾條魚爆晒白點,昨晚開始落銅,今朝粉吊返咗大海,因為剛由rt轉fot一個月,所以留左少量活石 ...

你要處理D石內有白點蟲,要徹底清殺,個人意見用熱水處理活石先再落銅治療缸內一切生物

pca 發表於 2020-12-16 11:37
你要處理D石內有白點蟲,要徹底清殺,個人意見用熱水處理活石先再落銅治療缸內一切生物

明白, 今晚返去抽起活石, 請問我支藍十字已經開左幾年, 會過期嗎?

係會過期,我試過完全冇用,去買支新吧

bbfish 發表於 2020-12-16 11:42
明白, 今晚返去抽起活石, 請問我支藍十字已經開左幾年, 會過期嗎?

養魚吾好慳

bbfish 發表於 2020-12-16 11:01
早幾日幾條魚爆晒白點,昨晚開始落銅,今朝粉吊返咗大海,因為剛由rt轉fot一個月,所以留左少量活石 ...

擺到明轉FOT唔夠硝化細菌爆no2, 爆白點只是後期,基本上轉fot最初只能淨加生物環,生物石係命脈黎就不能移走太多,新生物環最好運行半年後才慢慢移走生物石,你今次太心急啦,一個月內就移走咁多石,n cycle已爆,水已經係差,仲落銅藥,應該好快全炒…

多唔多魚?小又想救魚不如抽d魚出來AB桶.不過小心暖管.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

leoleo1997 發表於 2020-12-16 13:13
擺到明轉FOT唔夠硝化細菌爆no2, 爆白點只是後期,基本上轉fot最初只能淨加生物環,生物石係命脈黎就不能移 ...

咁而家係要停藥勤換水?

Terminator2 發表於 2020-12-16 13:27
多唔多魚?小又想救魚不如抽d魚出來AB桶.不過小心暖管.

多呀><

論壇元老

現在剛用同藥Q魚,分享一下、基本上魚街的魚100%有白點,爆發看遲早、我Q缸9寸x17寸.用籃十字起碼50滴先有料到、分別用兩個充電氣泵打氣、如果兩個一齊壞、必死。方間話去到0.5殺白點,但我會去到1.或者更高,魚係承受得到、如果收口稀釋到1微微以下、而暖管只會揮發水份、而同藥、同鹽不會蒸發,所以可以加清水到之前用試劑的水位、至於試劑大多數牌子不準(經驗告訴我)我只信賴Sera -Test(Cu)。對付白點這討厭的寄生蟲、魚的頭號病或者唯一的病、必須要勁藥把它殺死,用藥要到位才一勞永逸。