請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3876|回復: 6

no2仲未退 [複製鏈接]

各位大神好,小弟有個問題請教,開缸到依家37日,見到d魚缸呀石啊都有啡苔,但係仲有no2,之前爆紅,跟住都有下降,點知又爆紅,依家雖然冇咁深色,但好似都仲有,37日是不是太慢?開缸第一天買左三條青魔死左擺幾日,然後4日後就買左五條青魔,到今日死淨三條。開缸期間都有開化氮,但前兩日已比我熄左,唔知關唔關事,定係小弟要買多幾條青魔等個缸污糟d?又或者都係果個字等!!!

不要加
另最好多d資料Fot/rt , 水質數據,器材之類.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

一來唔知你個缸幾大,二來開缸用一兩條魚就夠,亦都無得心急,落多幾條魚n cycle都係唔會行快啲,你依家做法感覺好似啲魚排住隊送死一樣

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

N-cycle就係要等
No2去到最高開始回落.代表有消化細菌開始做緊野
等到冇曬no2就可以慢慢加魚
加一條等一個星期之後再加
因為每加一次魚就要等多次n-cycle
返工冬眠放工失蹤善良熊

樓主會唔會畀「開缸死士」呢個term誤導咗?
開缸唔一定要死魚,更加唔係死多幾條就會快啲行完N-cycle。

魚缸係一個生態系統,講求所有設備同生物達至互相平衡狀態,唔同電腦、音響、相機⋯⋯買齊設備配件,插好開機就有嘢睇有嘢聽。

37日肯定算慢,處理No2係硝化系統o既第一步,你而家係第一步都行唔到。但係你唔講清楚你個缸o既資料,無人答到你個缸o既N-cycle係咪正常咁行緊。缸水容量&濾材體積(包括石、沙,環⋯⋯)比例、開關燈&化氮時間、溫度變化⋯⋯通通都會影到你個缸o既N-cycle進程;至於你不停咁加魚去送死,就更加唔洗講,啲菌都未養到,你就係咁增加污染源,咁玩法,咩菌都死,點養?

等係必須,有死魚就撈走佢,除非你係幾百L o既大缸,否則幾條魚o既排洩物己經夠run起N-cycle,幾條魚屍只會令你個N-cycle系統崩潰。NO2唔歸零,你都唔好再放任何生物落缸,餵魚都要盡量輕手,盡量減少硝化系統o既負擔,否則你只會停留喺No2不停咁上上落落o既無間度入邊。

加魚是否為了有魚屎?

等啦
趁依段時間上網睇下開缸資訊溫下書