海水領域 SeaFishZone

查看: 3582|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

混養缸 爆白點一個月後 [複製鏈接]

樓主
如果爆白點計, 到今日已經個幾月, 全程冇魚死過,但耐唔耐有一兩條有幾點 白點 (剛開燈)

呢個情況 算唔算 """"RT 缸 通常有白點, 水質好就唔會有事""""?

thx

論壇元老

沙發
果d未必係白點虫, 要睇到相才知, 但我認為白點虫係唔會無中生有! 缸中若有的話一定會發出來的! 若用銅藥清白點後, 一定不會番發的!
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳

咁你個缸一直都有白點虫,只係水質好,魚狀態好,無大爆發。
但缸入面嘅白點虫好似計時炸彈咁,等緊機會爆囉

論壇元老

地板
RT 放新魚入缸前就真係要檢疫啦...!  如果缸已有白點, 可以將魚全取起用銅葯來醫, 而魚缸就要待一個月不要放魚回去, d白點虫沒寄主的話就會在一個月內自然死亡了!  
買魚買上癮..

試過淸魚5 weeks, 放番魚都有白點。

論壇元老

試過6星期 都唔得 ,可能要再耐d

最佳新人 活躍會員

我個人覺得rt係唔應該有魚, 就算係有, 最多一絛起兩條止...因為真係好難每次Q足...

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish

論壇元老

wow333 發表於 2012-12-19 16:18
我個人覺得rt係唔應該有魚, 就算係有, 最多一絛起兩條止...因為真係好難每次Q足...

最衰有魚游下游下靚好多

最佳新人 活躍會員

dicky826 發表於 2012-12-19 17:31
最衰有魚游下游下靚好多

同意!! 唯又勤力d Q足d!  

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish