海水領域 SeaFishZone

查看: 2895|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

小丑魚玩葵,不吃糧 [複製鏈接]

樓主

缸半年,養了兩條野生小丑魚(養了3個月多)
奶葵是1月新加入差不多兩個星期,葵過了一個星期
小丑魚自動解鎖,自動去玩葵……但有一條一直玩和睡覺,玩到不吃糧,沒加葵入缸兩條小丑魚會追糧吃……
持續了5天不吃糧,為什麼?……很擔心他們會餓死抗力會減弱
謝謝各位解答

沙發
要過多一排小丑先會離開棵葵游去遠少少既地方 (然後極速返去棵葵度)。呢段時間唯有將食物擺到佢地面前,例如用長吸管
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

板凳
leemanho 發表於 2021-2-1 14:00
要過多一排小丑先會離開棵葵游去遠少少既地方 (然後極速返去棵葵度)。呢段時間唯有將食物擺到佢地面前,例如 ...

我試過將糧濕水後放係葵上佢都唔食==

地板
mimi_10 發表於 2021-2-1 14:12
我試過將糧濕水後放係葵上佢都唔食==

"葵上" 即係直情喺條魚面前佢先見到都唔食?咁就等下先 lor,一兩個禮拜唔食野完全冇問題既。到時仲唔食就可以試下換糧

leemanho 發表於 2021-2-1 14:25
"葵上" 即係直情喺條魚面前佢先見到都唔食?咁就等下先 lor,一兩個禮拜唔食野完全冇問題既。到時仲 ...

係呀!好古怪^^"其實我有種三糧,轉過都唔食……
得另一條食,感覺上見佢精神又似冇問題……
我驚佢習慣左有葵好似返大海,對人餵食有戒心,會唔會呢?

唔會對人餵食有戒心既,而家等下先 lor

leemanho 發表於 2021-2-1 18:18
唔會對人餵食有戒心既,而家等下先 lor

好呀! thanks  師兄

肯食野未

eerr12 發表於 2021-2-4 22:26
肯食野未

食呀,但食唔多2至3粒就返去葵到玩同訓(み_み)!!

我想請問下,其實野生可唔可以同人工小丑混養?