海水領域 SeaFishZone

查看: 4184|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

求4尺缸推介 [複製鏈接]

樓主
來緊想擴缸, 開4尺混養缸, 請教各位師兄有沒有4尺缸推介
1./ 因為不懂畫圖, 很難訂造一個?
2./ 買redsea / waterbox 沙缸偏細
3./ 如果4尺缸 想高度係60cm 以上, 可行嗎?
4./ 想要有藻缸+ 滴定/鈣反

謝謝!

沙發

1./ 因為不懂畫圖, 很難訂造一個?
唔一定,視乎你自己構思個缸o既複雜程度同埋間舖頭o既經驗、能力。比較專業o既造缸,而家都一定會先跟你要求,劃好個電腦圖側,再畀你改啱至落手造。自己劃圖只係方便你表達要求,唔識劃就用把口搭夠都可以。當然,比較專業o既舖頭,價錢、服務質素同一般魚街地舖或者玻璃舖又係兩回事,你最好查清楚再預留筆直。

2./ 買redsea / waterbox 沙缸偏細
都可以咁講,不過又唔一定。預製部件,全部劃一size,廠方只可以預計一般用家o既沙缸size同萁他器材使用空間o既比例分配,但要知個個用家o既器材設備都唔同,咁同你定好晒全部器材清單,再畀舖頭同你度好晒位呢做,一定更能夠用盡底櫃全部空間,將個沙缸盡量放大呢造。情況就好似現成傢俬同訂造傢俬,後者一定比前者慳位實用,但價錢質素又係兩回事。

3./ 如果4尺缸 想高度係60cm 以上, 可行嗎?
60cm應該係最盡o既高度喇,再高你隻手都唔夠長伸落缸底整嘢。再者燈俱o既穿透力有限,SPS缸o既話就一定唔可以高過呢個高度。

4./ 想要有藻缸+ 滴定/鈣反
如果玩redsea / waterbox,就係器材遷就沙缸,要先度清楚沙缸size,再去揀化氮同其他器材。如果係訂造,就係沙缸遷就器材,你可以先揀好各項器材o既牌子型號,再等舖頭同你砌啱位呢造。

板凳
4尺以RT呢講己經算大缸,要知RT需配齊所有設備,玩大佢o既話,就全部器材都要同步Upgrade,預算會係幾何級咁爆升,希望樓主有預留足夠筆直。

一個講法係,一整套RT設備,魚缸大概佔整體預算o既10~30%。另外就係因為投資大,器材o既耐用性就應該更加要留意,三兩年就要你換呢樣換嗰樣,你唔介意o徒錢o徒時間,你屋企人都可能會煩到你暈!

地板
小魚毛 發表於 2021-3-7 13:02
4尺以RT呢講己經算大缸,要知RT需配齊所有設備,玩大佢o既話,就全部器材都要同步Upgrade,預算會係幾何級咁 ...

感謝師兄回覆

暫時諗住咁, 不過未細心研究, 呢d 器材啱唔啱4尺缸

Option 1:
魚缸:海魔方M120
燈具:  AI Hydra 26 x 2
蛋分:Octo Regal 150-int
滴定: Kamoer
水冷: TECO TK500
造浪: 中科
上水泵: 中科 8000

Option 2:
魚缸:海魔方M120
燈具:  Maxspect R420
蛋分:AE EC25
滴定: 捷寶
水冷: 海利90A

造浪: 中科
上水泵: 中科 8000

enzo12 發表於 2021-3-8 21:57
感謝師兄回覆

暫時諗住咁, 不過未細心研究, 呢d 器材啱唔啱4尺缸

揀選個缸用o既器材,應該以個缸o既水量呢計算。查唔到海魔方M120水量幾多,樓主一定要自己查清楚。不過照計4尺缸,淨主缸都三、四百升,計埋沙缸,500~600L都應該走唔甩。

揀蛋分同水冷,廠方都會公佈產品處理最大水量o既規格資料,將呢個數值除2,就係該產品能應付的正常水量,超過呢個水量,器材o既效率同耐用程度都隨之而下降,所以一定要計清楚。

以你500~600L水量計,Octo Regal 150-int可能唔多夠用,上多一級到170-int會穩陣啲;而AE EC25 就應該無問題。

至於水冷,TECO TK500 同 海利90A,都唔夠你個缸用,除非你諗住keep 29~30度水溫就算,否則就一定要升多一級上到去TK1000或者HC-1000B。香港天氣愈呢愈熱,全年要著機o既日子只會愈呢愈多,所以玩珊瑚o既水冷錢無得慳。軟硬珊瑚對水溫要求都唔同,LPS唔可以高過28度,SPS就26度,你揀o既水冷只可以勉強咁玩到LPS,而且仲唔會養得好,兼且要再加上長著機、嘈音同熱氣排放量大、勁食電、死機快......等等各項代價。

燈方面,你揀兩支燈都夠玩硬嘢,但各有問題。Maxspect R420你一定要買320W,唔好諗住將貨就價;另外Maxspect o既QC只係一般,兩三年壞燈要整要換係平常事。AI當然襟用好多,但一支26hd只係夠照一尺缸,如果樓主只係將SPS放晒喺兩尺範圍之內,再用t5ho或者其他LED補光,咁樣呢到軟硬兩溝,或者都有得諗。

上水要求最少要有每小時十次全缸水巡環,中科 8000應該無問題,當然有更大水巡環量一定更好,視乎你自己預算。

滴定差別只在於使用o既方便程度,講效能其實部部都係咁上下。

造浪要視乎你玩唔玩SPS,玩就一定要中級型號至夠你個四尺缸用,而且最好係兩隻咁對吹做出亂流效果。如果只係LPS,咁一隻中級或者兩者初級都夠用。

如果真係筆直有限,你可以諗兩條路:

一係縮細個缸,以你揀o既器材,大概兩尺缸會好夠用,三尺缸就已經最盡,再大就維持唔到根本o既水質要求,挾硬開缸,只會死傷慘重,甚至失敗收場。

二就係考慮執二手器材,大牌子高檔器材,一般都可以玩五年以上,小心搵效果唔會差過買平價貨,當然自已事前要做足功課先。

小魚毛 發表於 2021-3-11 13:20
如果真係筆直有限,你可以諗兩條路:

一係縮細個缸,以你揀o既器材,大概兩尺缸會好夠用,三尺缸就已經最 ...

收到師兄, 非常詳盡及實用, 感謝!!!

請問師兄而家個缸幾大,轉大缸舊嘅器材用唔返?會再加生物石同珊瑚嗎?