請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3799|回復: 3

冇生物石可以養草皮、紐扣等簡單珊瑚嗎? [複製鏈接]

小弟開缸時已兩個月,一開始有用生物石,暫時有小丑魚、紫吊、鬼王、火背草皮同菇,最近買左啲死石,打算砌過個景。
如果換哂啲死石,請問珊瑚仲養唔養到?

首先要知道生物石既功用,換走晒生物石,d魚會死先,珊瑚還能養嗎?

多謝師兄建議,我講漏左
開缸時已有濾桶,應該有3L生物環,環唔會拎走。

因為本身生物石太亂,想換景,日後只養小量珊瑚只係點綴下

Poliu195 發表於 2021-3-8 08:54
多謝師兄建議,我講漏左
開缸時已有濾桶,應該有3L生物環,環唔會拎走。

你個缸幾大?有幾多生物石?要整體咁睇--缸水VS生物石+環,咁至係一整個硝化系統。你抽走晒啲生物石,整個硝化系統無可能唔受影響,問題只係你啲生物石比例有幾多?愈高就風險愈大。

你唔滿意個景,與其換石,何不試o下再砌過啲石?好過換石再行N-cycle。砌石可以用珊瑚膠卅龬塑土卅快乾英泥卅塑型樹脂⋯⋯,要咩石形都可以自己痴出呢。