請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4088|回復: 4

閒置死石處理 [複製鏈接]

唔知大家D閒置死石點處理呢?底缸大把位當然可選擇放入去,但冇空間的不如試下放入馬桶水缸!?

因為D閒置死石遲D有機會拎番泥用,但死石入面好多時都有生物死左,會不斷放營養鹽出泥
如果只係拎去哂太陽是不能夠去除營養鹽的,唯有開個筒係咁換水泥去除。
但尼個方法又煩又哂位又哂水。
我就直接放哂入馬桶水缸,當我沖一次廁就refresh左一次d水。
咁d營養鹽咪慢慢清除囉。
我係咪好醒呀?
不過唔知會唔會有壞菌卅重金屬問題呢?
我還在測試中,純粹分享討論

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我會用雙氧水浸乾淨
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2021-3-12 19:10
我會用雙氧水浸乾淨

你用醫藥用定工業用雙氧水呀?🤔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

啤啤熊 發表於 2021-3-12 19:15
你用醫藥用定工業用雙氧水呀?🤔

工業
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

邊度有工業雙氧水賣?港島有冇?