請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3330|回復: 7

請教 Q缸 [複製鏈接]

請問Q缸要有什麼設備?

視乎你係長開,定只係需要至用。

如果係長開,咁最最最基本都要有化氮同環,當然要行完N-cycle,燈同造流都非必須品。

如果只係需要至Q,咁可以用最最最簡單o既Q桶,一隻水桶打氣,每日100%換水,都無話唔得o既。

小魚毛 發表於 2021-3-18 20:19
視乎你係長開,定只係需要至用。

如果係長開,咁最最最基本都要有化氮同環,當然要行完N-cycle,燈同造流 ...

每日100%換水?要換幾多日?

無任何過濾設備,唔100%換水,點keep水質?有菌有蟲就最好用埋AB 桶,咁至穩陣。

幾耐無定㗎喎,睇你Q咩啫。

如果係白點,要起碼要Q足三星期喇。但如果唔係中咗白點,好多時一兩個禮拜,無事無幹,馴埋糧開埋口,就可以落缸。

小魚毛 發表於 2021-3-18 22:25
無任何過濾設備,唔100%換水,點keep水質?有菌有蟲就最好用埋AB 桶,咁至穩陣。

幾耐無定㗎喎,睇 ...

如果長開!同開多個缸差唔多!咁如果用藥後要點處理?

BCMatch 發表於 2021-3-19 21:45
如果長開!同開多個缸差唔多!咁如果用藥後要點處理?

長開就係開多一個缸,所以有魚友訂缸嗰陣特登喺沙缸間一格出呢做Q缸,不過因為共用主缸水,只可以分隔馴糧,唔可以落藥。

至於喺獨立o既Q缸用藥,就要視乎你落咩藥,如果隻藥會影響到硝化菌,咁可能事後就要落碳同換走部份環,或者畀啲時間等N-cycle再進行補充硝化菌,亦都可以直接落蜂皇漿卅硝化菌水之類。

小魚毛 發表於 2021-3-28 00:31
長開就係開多一個缸,所以有魚友訂缸嗰陣特登喺沙缸間一格出呢做Q缸,不過因為共用主缸水,只 ...

謝謝分享!馴糧?係點樣做?

BCMatch 發表於 2021-3-30 17:31
謝謝分享!馴糧?係點樣做?

新魚入缸,幫條魚克服新環境、新鄰居、新飼料、新⋯⋯,即係訓練佢開口食嘢。