請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4470|回復: 8

長出很多海草,很難搞! [複製鏈接]

各位大大
想問問為什麼珊瑚缸一直都出很多海草, 清理完又有,
究竟是什麼問題?

光照光譜研究下,係米利草生長。或者設一藻缸有更利草光照引佢地去藻缸

還有看下是否水太肥

師兄:水太肥啫係咩意思呀?
如果係佢點搞呀?

太肥水米換水

thank you

garrytwins 發表於 2021-3-20 22:14
師兄:水太肥啫係咩意思呀?
如果係佢點搞呀?

如果係珊瑚缸,水肥換水都未必解決到問題。
先要睇o下係咩草卅藻,生喺邊度。珊瑚缸爆草卅藻,九成九都係無阿媽生--石頭爆出呢!

問題源於缸水營養鹽--NO3 & PO4長期偏高,即係一般所謂水肥,對珊瑚呢講其實係污染源。生物石會吸收呢啲水中o既污染物,但吸到咁上下就會飽和,跟手就會調轉成為釋放o既源頭,吸引草卅藻生長。所以換水只可以溝淡水中o既NO3 & PO4,但對石入邊o既NO3 & PO4就無符。就算你抆草換水,轉頭又爆畀你睇。

解決方法可以有好多:
1)熄燈可以暫時止痕,但珊瑚唔可以無光照,到你開翻燈佢又再爆過。
2)換水係必須,效果有限但唔可以唔做,max 每星期50%,減淡營養鹽之餘亦可以避免水質震盪。
3)針對問題根源,處理石係必須。抆草之餘更加要洗石,喺唔要o既舊缸水入邊擦乾淨嚿石,除草之餘都有助嚿石釋放NO3 & PO4,不過就長期作戰,個個禮拜換水咁玩都起碼拖你三幾個月。
4)可以考慮換石,但如果換走太多石,等於重新開缸,重行N-cycle,傷亡難以估計。
5)生物除草都有唔少選擇,狐狸、寶石蟹、駱駝蝦都係reef safe,不過生物清潔隊效率有限,只可以當輔助。
6)市面有藥水稱可以除草,不過唔同產品針對唔同草\藻種,你唔知自己爆咩未必配啱,而且對珊瑚有無影響都無保證。

2、3係必須,即使效果慢,但唔可以唔做;5亦都唔可以少,就算無爆草,平時喺RT看門口都應該。4、6都可能有副作用,自己執生。

thank you very much