海水領域 SeaFishZone

查看: 3408|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

NH3超標 [複製鏈接]

樓主
各位ching,想請教一下.... 開缸已2個月,2尺缸,有藍魔、蕃茄同粉藍吊,開口食嘢,睇落健健康康。

但試水發現.... NH3爆高,但NO2、NO3係0.... 有生物環,keep住落細菌水.... 但唔知有冇行緊n-cycle?

沙發
點解要「keep住落細菌水」?如果有完整硝化系統,養好水行完N-cycle,咁應該唔需要落細菌水。

你個到底行咩過濾?有幾多環卅石?養咗幾耐水至落魚?

板凳
你好師兄, 我個缸既情況同你一樣
開缸
落生物石,硝化細菌水,開蛋白
一星期後放青魔
佢第2日就開口食野 好活潑

但測水nh3爆標

唔知下一步應該點做好
落多條魚?

求指教

地板

邊個老點你咁快加魚?

一星期就落魚己經錯,N-cycle根本未開始行,菌都未養到所以NO2 & NO3零,條魔o既排泄加你重手餵食(新手通病)就不停增加污染源,所以NH3爆標,條魔唔死只係佢夠粗生兼命硬。

除非你諗住個缸將來只係養魔,否則唔好再加魚落菌,餵食更加要盡量輕手,最少等多兩星期,keep住日日check NO2,見佢由零飈升到爆標,再跌翻去零,咁至係行完N-cycle,呢個時間再check NH3 &NO3應該會跌翻落正常水平,咁至好再加魚。

搞清楚係乜細菌水先??有D只係細菌營養,
加咗魚就唔好再落,魚糞便已經係細菌營養,除時越落越爆

等左2個月,終於行完n-cycle (我相信、希望係....),NH3點到零,NO2升爆後亦都回復到零,並穩定持續到2星期;

但開始出現另一問題,近1星期NO3由零開始慢慢上升,0mg/l --> 10mg/l --> 25mg/l ,已盡量忍手唔放咁多糧.... 開左化氮...

之前條粉藍吊去世了,補了1條藍紋.... 但開始個身開始出白斑。

請問各Ching, NO3可以點降低?同咁既水質仲有咩要小心?

恭喜你終於行完N-cycle。

NO3上升,代表你缸內個硝化系統未能完全處理所有積累o既污物。而NO3 o既來源主要分為兩類:
1)生物污染:包括生物的自然排洩&人為的餵食過量;
2)水源有NO3:香港o既水喉NO3最少都有10mg/l,個別地區更加去30~40mg/l,所以如果你用水喉水開鹽,咁NO3無咩可能低過10mg/l,但呢個係咪你缸水o既NO3升高原因,就一定要你自已驗o下屋企o既水喉水至知。

處理方法:
1)生物污染:生物的自然排洩情況--照計新缸少魚無咩可能會超養,不過搵個魚缸計數機睇睇自己個缸養到幾多魚,呢啲咁o既基本功幾懶都要做一做;人為的餵食過量問題--雖然你話「盡量輕手」,但其實標準係要十分鐘內食晒啲糧無剩,而且一日只餵一次已經足夠,係輕手定重手你自己睇。
2)水源有NO3:如果唔係養珊瑚,咁NO3 keep喺 30mg/l 以下都應該無問題,否則o既話,就要考慮加環或者其他減NO3設備,其實都有減NO3藥水,不過未必隻隻有效,而且成本貴,長用絕對唔化算。

新缸就算行完N-cycle,都應該由粗生o既魚開始落缸,蝶魚仙魚肯定唔粗生,個缸行得無半年都唔應該試。

藍紋回大海了,只養了3星期,現在NO2、NH3 維持到零,NO3係25mg/l,始終保唔住藍紋…..