海水領域 SeaFishZone

查看: 3841|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

準備入坑, 1呎缸 應該揀 背濾 / 濾筒 ? [複製鏈接]

樓主
打算開一呎缸, 主要養魚, 會嘗試養唔養到1,2隻葵

以前養淡水有個掛濾, 但偏細應該用唔番..

諗緊應該買
1) 1呎背濾缸+蛋分
2) 普通1呎缸+濾筒+外掛蛋分

過濾能力邊樣好??  清洗係咪濾筒方便D?

上次魚街搵1呎背濾缸只係見到個2格.. 如果買普通1呎缸好似容易D

沙發
太大或太細既缸對新手黎講,都係好難玩,建議100升水左右既缸較岩你

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
royroyroy0112 發表於 2021-7-2 13:40
太大或太細既缸對新手黎講,都係好難玩,建議100升水左右既缸較岩你

x 2

有位的話買個18-24吋背濾
暫時停賽

地板
真係無位.. 所以有諗過試下得唔得, 真係搞唔掂就轉番養淡水算

一呎?如果你係高手的話,應該無問題,不過你唔似係高手,因為其實海葵絕對唔易養

背濾方便過濾桶,濾桶每次換綿都要抽起D環

thomaschan2014 發表於 2021-7-2 15:59
一呎?如果你係高手的話,應該無問題,不過你唔似係高手,因為其實海葵絕對唔易養

係嫁, 新手發問區問野我就緊係新手喇會試, 養唔掂就FOT, 再唔掂咪轉番淡水囉

爬過文都有唔少一呎缸既成功例子,
只係想先問下高手們意見, 先揀好設備, 唔想浪費.

樓主似乎心屬濾桶,但事實講功效、講方便,背濾都喺濾桶之上。

裸缸加濾桶再加外掛化氮,左一抽右一o舊咁,點可能慳位得過將整套過濾系統連化氮都收喺缸背o既背濾缸?打理維護都一定係背濾完勝濾桶。除非你刻意買個大濾桶,否則講效能,仍然係背濾行先。講真,跳得海,我諗唔到有咩理由唔用滴漏系統而揀次一級o既濾桶。除非你諗住留翻條後路畀自己,玩唔掂都可以由鹹轉返淡⋯⋯

多隻香爐多隻鬼,多隻海葵就多好多器材!唔同FOT,有海葵就變成混養缸,燈同水冷就變成必須品,就算係最平最粗生o既奶咀,最cheap o既珊瑚燈點都要有一支。水溫唔可以高過30度,否則未到夏天你隻奶咀就己經溶咗。一尺缸30L水,最cheap o既電子水冷仔其實只可以好勉強咁keep到30度,而且未必玩到一年⋯⋯

另外奶咀習慣通缸走,你又濾桶又外掛化氮,即係多兩個吸水位畀隻葵有機會吸入去自殺⋯⋯如果你仍然堅持要行濾桶o既話,咁就請考慮清楚係咪放棄玩葵。

唔同淡水魚,海洋生境同我地距離太大,要將海洋生物搬返屋企就係一件咁麻煩o既事,值唔值得花咁多錢咁多心機同時間,就只有你自己至知。

小魚毛 發表於 2021-7-3 02:27
樓主似乎心屬濾桶,但事實講功效、講方便,背濾都喺濾桶之上。

裸缸加濾桶再加外掛化氮,左一抽右 ...

多謝詳細解釋原本以為濾筒+外掛蛋分會仲容易打理, 原來唔係咁.
咁我應該會揀番背濾..
之前見到個12"X12"X14"高, 可惜得2格.. 要再搵下
thanks.

一尺缸間三格o既背濾,應該唔難搵,樓主不防行多兩轉慢慢搵o下。

反而搵化氮你會更頭痕,無幾多針刷化氮放得落一尺背濾嗰一細格,搵唔到就要考慮氣木化氮,不過一樣唔易搵,仲要配靚木靚氣泵至可以發揮得好⋯⋯

唔用濾桶,個位可以留翻呢放水冷。大部o既電子水冷魚街一般都上千,淘佬會平翻幾百,諗得過。不過如果夠位,最細部o既壓縮機會係首選,筆直有限可以考慮二手,因為就算二手,都一定襟玩過電子機好多。

樓上ching無講錯,一尺缸的確難玩好多,因為水體細,水質變化可以好急速,瞓醒一覺就全缸死晒,幾年心機化為烏有⋯⋯呢個係好多ching放棄上岸o既最終經歷,高手新手o既差別就只在於可唔可以喺短速o既時間內觀察到問題及早補救。所以雖然只係缸仔,但配置器材反而唔可以入門級,因為系統是旦一part跪低,仲有其他設備頂住,緩延水質惡化速度,畀時間你去及早補救。

由淡轉鹹,好多固有經驗都未必啱用,開個一尺同兩尺鹹水缸,開支其實差別唔大。樓主要有定心理準備,所有嘢要重新學習,重新問人;先定好飼養目標,再規劃器材設備,計筆直,唔夠錢就再修定:收二手卅推遲計劃儲錢卅放棄飼養目標降低要⋯⋯玩鹹水就係奢侈,平民玩法大致上就係咁。