請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3617|回復: 2

水冷散熱溫度一問 [複製鏈接]

想請問 如果我100L水 用Teco tk500 水冷 制冷既時候 散熱風口既風溫度會唔會好高嫁? d風大約幾熱

熱風散出可達至4X-5X 左右.

單單知一個數字,其實無咩意思。

明白樓主申請批文艱難,擔心家人投訴部水冷又嘥電又嘈又熱⋯⋯但好多因素會影響到個缸同部水冷o既熱氣排放感。你100L缸用到TK-500,己經係最理想配搭,你換部阿提卡,或者再大部啲o既水冷,其實效果應該己經無咩差別,因為個缸o既熱量係咁多,你換咩機都唔會令到啲熱消失。所以與其o係揀水冷上猶疑不決,不如更全面咁諗o下屋企環境先。因為以你o既配搭,己經無咩可以改,反而環境因素會更直接影響套缸o既熱量排放。

先睇睇你自己本身情況。除非你長開冷氣,否則你個廳o既熱力係會由較室溫低o既魚缸先吸收,再經水冷排放返入屋。所以首先要問你自己間屋會唔會好熱?呢個牽涉到你屋企坐向、有無西斜、通風好唔好、個廳雜物多唔多、部冷氣機匹數夠唔夠⋯⋯;另外屋企人怕唔怕熱?呢個就涉及人口密度、家人體形/身體狀況、對熱氣o既敏感度……呢啲因素通通都會影響到你部水冷機排放o既熱氣,對屋中人感受的效果。趁未開缸,先考慮個缸o既擺位,通風好唔好?近唔近冷氣?會唔會有陽光照到?洗唔洗加遮光窗簾或者貼反光膠紙?執好個廳啲雜物,唔好有衣物紙箱呢吸熱o既嘢堆o係度。

如果上述情況都存在而間屋又搞無可搞,就只可以搞屋企人……同佢地溝通好,爭取佢地更大程度o既支持\包容,除咗基本批文之外,亦都要畀家人有定心理準備,耗電、噪音、水氣、鹹氣、熱氣、水桶雜物⋯⋯呢啲問題可以盡量減少,但未必可以百份百消除,事前同家人溝通好,好過開缸之後被投訴,連彎都無得轉。

因為熱力係幅射式擴散,你部水冷亦都應該o係放入底櫃裡邊,照計就算張梳化拍住個缸,座嗰個都唔會專登伸隻手入去個水冷散熱口。所以隔住個底櫃,其實你係有空間去處理水冷排放o既熱氣,唔一定要坐梳化嗰個硬食晒。最理想o既做法係拉長兩條來去水喉,將個水冷移出室外,例如花園露台之類;無花園露台o既話,試o下將個水冷移離梳化,都會有幫助。如果真係無位另外安置個水冷,可以試o下喺底櫃放水冷位加一把電腦扇,抽走啲熱氣,再駁條通風軟管,將啲熱氣導引離開梳化,去窗台或者冷氣機底排放,應該都有唔錯效果。

如果咁都唔放心,最後建議就係縮細個缸,減沙熱量排放,照用TK-500。等家人相信滋擾問題唔大,你又一定經驗,再upgrade上100L缸,部水冷又可以用得返。