請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4284|回復: 3

新手養水母問題?   [複製鏈接]

請問香港仲有冇水母賣,難唔難養?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

海X世界間吾仲有,難養

唔係難養,係好很難養!!

無養過,不過都有留意相關資訊,可以分享o下。

水母係獵食性生物,佢觸鬚上o既刺細胞帶有毒性,雖則話某啲品種毒性溫和,但每個人體質唔同,對毒性出現過敏或者嚴重反應o既風險始終存在,帶佢返屋企前一定要諗清楚。曾經有廠商推出養水母專用成品缸,亦都有試過水母專門店開業,但在本地能夠成功家居飼養o既個案似乎絕無謹有(希望有其他魚友可以分享成功經驗)。

已知要求飼養條件如下:
1)水質:水母係珊瑚近親,所以對水質要求不下於珊瑚,好似fot咁用水喉水開海鹽應該都玩唔到,NO3、PO4都太高,純水或者廁水似乎係基本要求。每星期換水,留意換水唔可以直接倒水入主缸,否則水流有機會傷害到水母。
2)水流:要有非常緩慢的環型水流,要確保水母可以伸展觸鬚,但又要避免過急水流傷害到水母,亦都要避免食物碎𥔭沉積缸底破壞水質,咁o既水流根本唔啱魚或者珊瑚生存,所以都無可能同其他生物混養;再者個缸o既水泵一定要可以調教流速,我懷疑市面有幾多水泵可以咁樣玩「慢流」法。
3)光線:水母同珊瑚一樣,體內有共生藻,所以都要有光線畀佢,不過就要求唔算高,一般中下價o既珊瑚藍燈都應該夠照。
4)水溫:水冷都係必須,一般建議水溫設定o係25度或以下。
5)餵食:應該無乾糧啱用,暫時知都係活豐年蝦幼體適合餵飼水母,每天小心餵食之餘又要維持水質,我懷疑一般家居飼養有無可能做到。
6)生命週期:最後一點亦都係最主要原因,令到一般飼養者卻步的,就係水母生命週期太短促。自然環境下,一般水母大概有半年命,而人工環境更只有幾個月。所以就算你搞一大輪買齊設備開到個缸,真係成功養到,都不過係幾個月o既貨仔,除非你好以水族館咁有資源搞繁殖,否就只可以不停咁「買、死、再買、再死......」

所以講到最尾,我只有三個字:「算把啦!」唔係想撥冷水,事實上好多生物根唔適合家居飼養,海水公園或者其他水母展館o既入場券,絕對唔係謀取暴利!如果樓主或者有魚友真係養到,我相信絕對有資格開放個缸收錢畀人參觀。

唔該