海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

救求~ 脫膜病 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
alan@aqua 發表於 2012-12-23 16:07
落TDC..(魚街間藥房賣果支超濃縮版)! 每25L水 落1ML  連續落3日

Ching, 可否pm我邊間藥房同TDC既名呀?因我昨日行過有2間,tks。另係咪每次換水都落少少(10ml卅250L水)預防ar?tks

論壇元老

沙發
alan@aqua 發表於 2012-12-29 13:14
兩間你都問問, 因我唔記得佢地個名, tdc 中文名就係叫"福爾馬林" 係一個白色膠樽裝住的!

Ching, tks! 你買開幾$ar?

論壇元老

板凳
嘩,真是甘好用?今日下午落左去問2間,2間都話冇貨,要過年後先有

論壇元老

地板
alan@aqua 發表於 2012-12-30 11:54
oh..咁就冇計,買住魚鋪稀釋左果d用住先啦,份量就跟佢指示用就ok了!

Tks。但可否請教一下是否每次換水都落?還是每星期落1次呢?tks

論壇元老

alan@aqua 發表於 2012-12-31 13:10
都可以...但份量減半!

明白,tks