請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3745|回復: 5

為何生物石會咁? [複製鏈接]

已經洗過一次,依家第二次出現呢d情況。應該點處理?好似整到魚缸好污糟,會唔會影響海魚健康? AAEAAC4A-4FBF-44B1-B4F7-221CDA4EFC79.jpeg

叫做生物石,因為佢入邊真係有好多生物居住,睇得到o既微生物、軟體、幼蟲、藻,睇唔到o既細菌......,佢地都係以生物石為家,對海水有淨化作用,可以潔淨珊瑚礁水質、平衡生態。所以珊瑚缸放生物石,原因唔單止係裝飾擺放珊瑚,更重要係佢有過濾潔淨水質功能。

但生物石落缸前如果處理得唔好,例如採集運輸時離水太耐,或者無維持打氣,咁石中o既生物就會死,所以生物石都有平貴差別。

生物死咗,件石唔單止無咗淨化海水能力,石中生物屍體腐化,釋放出磷(po4)等物質,吸引藻苔生長。你石面曾紅色薄膜,就係被石中PO4吸引而生的苔。由於PO4源於石中,你每次只可以洗走石面o既苔&PO4,到你洗完放翻落缸,啲苔又會再生......

洗石唔好用淡水,咁樣只會殺死更多生物,製造更多PO4,吸引更多苔!一定要用鹹水洗,可以喺換水時用魚缸舊水洗,洗得幾次(或者幾個月),係有機會慢慢咁洗清石中o既PO4,睇o下你有無咁o既耐性。

不過如果你個缸水質太差,或者曾經反過缸、落過藥,咁都有機會導致件石大量生物死亡。所以純魚缸用生物石其實有好多限制,唔容易打理。

所以如果你洗極都仲係翻爆苔,咁不如將啲石變成死石:用淡水浸洗,每日洗沖洗每日換水,你啲石唔算大件,幾個星期都應該沖得乾淨,再浸翻幾日鹹水,咁樣落缸就應該解決到問題。

如果唔係嚴重大爆發,一般對魚唔會有影響。

可以放食苔螺、鮑魚、短刺海膽、食苔巴士(魚),佢地都會幫手食呢啲苔,不過只係輔助性質,問題嚴重或者持續不斷,人手解決仍然免不了。

不過記住,落得魚以外o既生物落缸,就唔好隨便落藥醫魚。盡量避免殺生,做個負責任o既飼者。

好多謝你的耐心解答🙏

不過講返轉頭,你嗰兩嚿石似係啱啱死咗o既珊瑚骨,雖然話生物石都係嚟自死珊瑚,但經過長時間「石化」,嚿珊瑚骨除咗外形更似石頭之外,更重要係多好多生物寄居,藻、貝類、軟體、甚至珊瑚幼體,充滿生氣,唔會光秃秃咁咩都無。

所以從生物寄居量呢睇,你呢兩嚿石唔似有咩生物存在,更加似係死咗無耐o既珊瑚屍體(ie.珊瑚骨),呢個更加似係佢釋放PO4,引至爆苔o既原因。

我會介定佢係死石,仲要係未處理好嗰隻。如果係舖頭將佢地當生物石咁賣畀你,咁就唔好再幫襯佢。