海水領域 SeaFishZone

查看: 2097|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

開缸魚需要隔離嗎? [複製鏈接]

樓主
請問名位師兄,開缸魚需要隔離嗎?

沙發
樓主不防先問o下自己,新魚落缸點解要隔離?

防疫?馴糧?適應新環境新鄰居?

如果係新缸咩魚都無o既情況下,呢啲需要係咪仍然存在呢?

板凳
小魚毛 發表於 2021-11-5 00:28
樓主不防先問o下自己,新魚落缸點解要隔離?

防疫?馴糧?適應新環境新鄰居?

怕會污染缸水

地板
honw88 發表於 2021-11-5 08:58
怕會污染缸水

如果係為檢疫而隔離,咁就一定要用獨立o既醫生缸或者Q桶,否則喺主缸入邊就咁放個兜落去搞檢疫,只係自欺欺人,同一缸水,無可能唔污染到個缸。

所以搞唔搞隔離,要睇o既係你咩目的,再配合適當o既設備,條魚係咪開缸魚,其實無咩關係。

小魚毛 發表於 2021-11-5 10:06
如果係為檢疫而隔離,咁就一定要用獨立o既醫生缸或者Q桶,否則喺主缸入邊就咁放個兜落去 ...

白點隔離盒有用嗎?

honw88 發表於 2021-11-5 12:28
白點隔離盒有用嗎?

無用過,唔肯定。況且而家資訊太發達,好難分辨係真用家經驗,定廠家商舖打手o既文宣。

不過魚都未養,就問定點醫,會唔會有啲本末倒置?

白點之所以大殺傷力,其實在於傳染快,死亡率高。但你有無聽過新聞話白點病引致珊瑚礁或者養殖場大量海魚死亡?所以問題在於缸主養魚手法,FOT玩家追求高密度放養,降低對水質o既要求,係促使白點病蟲成為高度&急速傳染病源體o既主因。

避免魚口過多、勤換水維持水質、買魚加魚唔可以太多太快、落缸前先做好隔離檢疫......一定比你買定藥水等病到有用。