海水領域 SeaFishZone

查看: 6281|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

啡藻問題 [複製鏈接]

樓主
開缸兩個幾月 呢兩個星期又開始爆啡苔。買左一隻海膽同兩隻螺幫手清理 好似無咩用。。。

缸入邊有七條魚。。一日喂兩次魚糧
燈每日開九個鐘。。一星期換水25%。。。無落任何其他野。
全部珊瑚正常開。。。魚都好活躍。。食得訓得。。NO3 PO4都係接近0        仲有無咩辦法可以消除呢d啡毛藻?

mmexport1639756199620.jpg mmexport1639756202151.jpg

沙發
小魚毛 發表於 2021-12-23 11:12
照睇樓主個缸最少都有兩尺,得一隻海膽,兩隻螺太少喇,真係想有效果,起碼放十隻八隻螺,三五隻海膽至會有 ...

哇。。。多謝師兄甘詳細ge指導。缸係方型45cm滴漏(大概100L水)。海膽真係幾煩。。經過會帶走會整跌d未上石ge 珊瑚。同埋好多屎,一粒粒留係石或沙面好唔美觀,所以不敢買多。

可能我真係喂得太多,多數我係喂到d魚全飽唔食先停手(藻糧為主)。同埋可能燈開得太耐,每日9個鐘。

之前買左隻虎皮海參清沙面,但係買左兩個月甘耐未見過翻沙,長期係石上面唔郁。。。沙星會否好d?

板凳
小魚毛 發表於 2021-12-23 14:42
餵食以每次十分鐘內啲魚食清啲糧無剩為準,超過呢個時間就係過量。

九個鐘燈照唔算好長, ...

個時嫌黑海參太醜先買虎紋。。哈哈 果然係參不可貌相。。