海水領域 SeaFishZone

查看: 2839|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

海水缸養水期間ph低正唔正常? [複製鏈接]

樓主
海水缸養水期間   kh:11 ph:7.6   正唔正常?係唔係可以等佢個n-cycle行完先較返個ph去8.0~8.5

沙發
用什麼鹽,温度,什麼水,有冇生物石,二氧化碳高不高,這有影響,你是那樣?

板凳
aquazone 發表於 2021-12-23 07:07
用什麼鹽,温度,什麼水,有冇生物石,二氧化碳高不高,這有影響,你是那樣?

藍色珍品鹽、26度、天然自來水(落咗水質定劑)、有生物石、得硝化菌冇魚(應該唔高)

地板
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

睇咗未?對於新手好有用。
Tank Size 90 x 30 x 50 cm
Deltec MCE600 Protein Skimmer
2 x Eheim PRO 4+ 600 Filter
2 x AQUANEST-M8
Fish Cooler DBI-050
VorTech MP10

數字唔理想,不過開缸期間,個硝化系統建立緊,上上落落都好平常。

想搞清楚,可以先check自來水,再check開好鹽o既水,最後同缸水數值比較,就可以睇到水源、鹽、定個缸o既系統邊樣唔妥。

kh:11-- 數值偏高,不過如果你只係養魚,kh唔洗理。
ph:7.6--呢個就偏低,二樓ching問你二氧化碳高唔高,指o既你間屋或者放魚缸個廳入邊o既空氣二氧化碳含量,因為室內空氣二氧化碳含量會直接影響到個缸o既ph值,人多、空氣唔流通,個缸o既ph都會偏低。但係其實ph值會不停上落變化,一早一晚開燈熄燈上落零點幾度好正常,你睇翻全日最高最低數據做比較會準確啲。

唔知你FOT 定RT缸,不過kh只係養角至要keep,而ph只係一個參考數值,莫講話你未行完n-cycle,就算一個系統成熟o既缸,ph大上大落唔係問題根源,佢只係一種警告,反映個缸出現咗問題,就算你調較ph值去翻理想範圍,都唔等於將問題解決咗。

直接影響生物o既數據,包括NH, NO2, NO3, PO4,開缸行N-cycle要check NO2,開好缸就要留意NH & NO3,玩珊瑚就要睇埋PO4,kh, ph應該唔需要花咁多心機時間去搞呢搞路。