海水領域 SeaFishZone

查看: 2894|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題 [複製鏈接]

樓主

各位c兄好,本人超級新手,40L水,剛開缸養水約一星期,用氣曝自來水加海水素,每天加硝化細菌,死石造景,檢測出來的數值:

Ph: 8.0
No2: 0
No3: 100
每天開燈6小時…沒有任何爆藻現像….請問各位師兄,養水期間需要換水嗎?
還是待爆藻來降底no3?

沙發
唔好換水。要爆藻 爆到白化
同埋你用自來水 永遠唔會養得好
裝返部RO水機

板凳
謝謝c兄指教

地板

個缸幾大?有幾多升水?幾多磅生物石?有無生物環或者其他濾材?

硝化細菌只要落一次就夠,唔應該每日加。落菌之外仲有落咩?魚糧卅生物卅死魚死蝦?所謂養水其實係養菌,除咗菌之外仲要有污染源(i.e.有機物)等啲菌做嘢,如果你唔畀o野啲菌食,仲要每日加菌去爭食,咁點菌點樣生存?N-cycle亦都唔會啟動到,所以NO2 一直係零。所以菌同污染源都只係落一次就夠,之後就係等。上水泵、造流開住,化氮可以等爆藻或者NO2爆標之後開,燈開長啲都無所謂,有助爆藻,無其他生物,有ching甚至開足24小時。如果有暖管,不防推高水溫去到30~32度,咁啲菌會活躍啲。呢啲都只係開缸時設定,開好缸之後,燈照時間、水溫,當然都要回復翻正常。

樓主係FOT定RT?如果只係玩魚唔養珊瑚,其實水喉水開鹽都玩到,唔一定要買RO水機。最好你自己驗o下屋企水喉水,NO3正常有10,咁樣都夠養魚;但如果高到去30~40,咁就真係要考慮RO。如果水喉水無事,咁你NO3有100可能係你啲死石問題,有需要可能要再處理o下啲石。

而家開緊缸唔好搞咁多住,先停落菌,加污染源,等爆NO2 & 藻,keep住每日驗水,等多個星期,如果都係無反應,至再考慮石o既問題。

謝謝c兄詳細提問,我缸有40升水,沒有用生物石,只用死石做景,底濾(濾材:白棉,生物環)加一個氣泵式迷你蛋分,我有加魚糧做污染源,硝化菌我是跟樽上面既指示加的,加落去生物環到

初期我打算先FOT,待我經驗多d想轉做混養缸,樓上c兄提點完,我有檢查水喉水,no3大約10。

另外我有一個疑問,開缸待爆藻目的都是確保N-cycle有運作,但N-cycle的最終產物便是no3,要用藻類吸收no3,咁其實我確認到no2轉化去no3,應該便可以知道硝化菌有正確運作,那我是否可以不用等待爆藻階段,用換水手段降底no3。新手疑問,求指教。

沒有用生物石,只用死石做景: 死石係指生物石中所有寄生生物(菌、軟體、貝、蝦蟹......etc) ,全部死清,好處係確保唔會有怪物入缸,但亦都可能係你NO3爆燈原因,因事前清理功夫未造好,石中生物屍體腐化造成NO3污染。

我有檢查水喉水,no3大約10:
水源正常,咁要留意NO3爆燈原因,可能係死石唔夠乾淨,亦都可能係N-cycle行緊,但畀你不停咁加菌水而打亂咗o既徵狀。暫時以不變應萬變,觀察一輪先。

打算先FOT,待我經驗多d想轉做混養缸:
混養就係RT,同FOT係兩套系統,無所謂中間過渡,玩開FOT轉RT差唔多等同於重頭開始,絕對係苦事;趁未開好缸請三思,二揀一,否則將來要花多倍計o既心力、時間 & $。

N-cycle的最終產物便是no3,要用藻類吸收no3:
處理NO3唔一定要用藻類吸收,唔好畀啲吹捧藻屏神效o既講法誤導。硝化菌有好多種,其中一種就可以將NO3轉成氮再排出缸外,硝化過程中可以完全撇除藻類o既存在。只要系統成熟,無藻,NO3一樣可以零。

我確認到no2轉化去no3,應該便可以知道硝化菌有正確運作:
前面己經提過,你NO2零唔一定係硝化菌做緊嘢,NO3爆燈亦都可以係死石問題......轉化NO2同轉化NO3係唔同o既菌,培養佢地需要o既時間長短都唔同,所以正常係先NO2爆升,之後慢慢下降,再有爆藻&NO3被處理等狀況。而你目前係跳過咗NO2爆升第一步(或者係根本未開始第一步!),咁肯定唔自然,當中係咩問題,可能要其他高手代答。不過N-cycle係自然培養菌落o既過程,各項因素互相影響,當中一個步驟有問題,出呢會有咩結果就好難預料。

我是否可以不用等待爆藻階段,用換水手段降底no3:
除非己經有生物落缸,為免NO3毒死至好換水,否則咁樣只會進一步打亂N-cycle過程,亂上加亂,幾時至行完水可能只有天曉得!

謝謝c兄詳盡解答,那我現在可以做的便是每天檢測觀察情況。

我心目中其實是想RT缸,想問問系統上我還差什麼,我想向RT方向進發。
我現有設備:

底濾(白棉主倉,第二格生物環)有預留空間裝水冷,但未有水冷

主缸(40升):
迷你蛋分 x1
沙底(約3cm厚)不是厚沙底系統
死石(約4kg)
水草燈(以前我淡水草缸剩的)

請c兄提點一下我還欠什麼,感謝感謝!

照睇你設備的確指向FOT,如果係玩RT,有必要再執執。RT缸主要分軟硬珊瑚兩類,器材要求相近,主要係級數或價格上o既差別。新手可以先玩LPS軟珊瑚,養得到再upgrade上SPS硬珊瑚。先講你現有器材:

白棉:
RT缸會比較多碎屑,用白棉o既話,要密密清洗更換。如果枝化氮OK,唔用白棉會煩少啲。不過氣泵式迷你蛋分要配好氣泵&靚氣木,你可以睇翻之前o既討論貼文。

水冷:
40L缸唔好望電子水冷work得到,最貴o既機勉強頂到一季都一定跪低,最平o既壓縮機起碼用到幾年,計落一定化算過電子水冷。冬天開缸可以唔買水冷住,但LPS缸水溫唔可以高過28度(SPS就26度),你預大概到四五月左右都要入貨。

沙底:
雖然唔係厚底沙系統,但要keep住洗沙,好多ching話洗沙會反缸,原因係隔太耐無洗,積太多垃圾導致,所以最少都要一年洗一次。

死石:
生物石屬於RT缸硝化系統o既一部份,就算係死石開缸都好,最終都應該將死石變翻生石。不過你而家啲石可能有NO3過高問題,輕則拖慢開缸N-cycle過程,重則可能會有持續爆草\爆藻問題。搞唔掂o既話,最終可能要換石重頭呢過,樓主要有定心理準備。

水草燈:
RT燈俱係水冷之外最貴o既投資,SPS要頂級燈俱,LPS可以用次一級,不過都同部水冷差唔多價錢。唔知你枝水草燈有幾光,但係夠光,光譜都未必啱珊瑚生長,我怕佢會更易引發爆藻、草問題。不過唔洗即刻買燈住,不防等到養好水,有珊瑚入咗缸,試過真係唔得至換燈都未遲。

需要追加o既器材:
造流:
雖然只係40L細缸,但造流對RT呢講仍然不可缺少,只要係有時間&模式設定o既造流泵就得,平貴差別就只在於外形(夠唔夠Slim)&耐用程度。

水質控制--所講o既唔係一件件器材,而係一套系統:
先講水源。無一個缸可以將水喉水o既NO3由10降到去0,維持咁o既NO3水平,只有比較粗生o既LPS至可以生存到,所以唔搞水源問題,玩RT會有好多限制。RO機或者廁所水係兩個可以考慮o既選擇。
過濾系統。除咗化氮、生物環&生物石之外,RT缸應該要有更高效處理NO3、PO4 o既過濾系統,豆+ROWA卅沸石卅藻屏、藻桶,都係好多RT缸標準設備,樓主可以慢慢研究o下。

補充內容 (2021-12-31 09:18):
另外要留意,生物環只有Sera 隻 Siporax 玻璃環可以畀RT用,因為其他環都有NO3太高問題,惟一係 Siporax 可以控制到NO3去到RT缸可接受水平。所以如果你唔係用呢隻環,就最好換咗佢。

補充內容 (2021-12-31 10:25):
或者索性唔用環,RT缸喺未有Sera Siporax環之前,多數都唔會落生物環,細缸就玩豆+ROWA或者藻屏,大缸或者sps就玩沸石為主。

十分感謝c兄詳細每點給我講解。

我大概知道個方向應該點行,現時我再觀察多幾天,如NO3繼續爆燈,我想我及早換石比較好。
我昨天也試過檢測用家用的普通濾水器過濾的水,NO3可以降到接近0,5以下,不過又出現另一問題…kh值只有3….所以如果要用過濾水,又要想辦法提升kh

養海水真的是很多學問…..

ho011025 發表於 2021-12-31 09:24
十分感謝c兄詳細每點給我講解。

我大概知道個方向應該點行,現時我再觀察多幾天,如NO3繼續爆燈,我想我 ...

好多家用淨水機會改變水o既軟硬度,廠家聲稱咁會比較適合人體飲用。所以雖然過到NO3,但都未必啱玩珊瑚。雖然升kh可以釨簡單咁搵食用梳打粉,但係最終啲水係咪真係work都只有你自己試過至知,而且每次開鹽又要較埋kh,都幾煩。

各位C兄好,

對上一次開缸至今已養水接近一個月,現在缸入面有兩條藍魔,兩條小醜,他們都精神活潑,但我有另一個難題想問問各位C兄:

我缸內no3水平長期都在5左右,換水前或換水後也是(已檢查新水,no3是0),請問有什麼方法可以進一步降低?

另外就是我開缸至今只出現啡藻,出了一點點綠藻,但接著便停止了生長...是否代表我未行完n-cycle?我是有一個外掛藻缸的,裡面也是長滿啡藻,沒有其他藻類。

也想請教一下沙面上長了啡藻可以用什麼方法清理?

問題比較多,不好意思..

ho011025 發表於 2022-1-28 12:36
各位C兄好,

對上一次開缸至今已養水接近一個月,現在缸入面有兩條藍魔,兩條小醜,他們都精神活潑,但我有另 ...

40L水大概只可以養到6, 7條兩三寸細魚,你最好搵個魚缸計算機check清楚自己個缸o既Bioloading有幾多,唔好超養。

NO3水平長keep喺5。有兩個可能:
1)魚缸Bioloading超標,魚太多\餵食太重手,硝化系統效力唔夠,處理唔到太多污物;
2)生物石內有NO3未清理好就入缸,而家慢慢喺缸內釋放返出呢。
以你之前o既情況,加上你話換水後NO3一樣咁高,所以第二個可能比較似啲,起石用新水浸o下佢再check NO3,就可以知啲石有無問題。亦都要檢視另一個可能,餵魚應該一日一次,每次十分鐘時間食晒魚糧無剩,生物環夠唔夠?藻屏有無用燈照?開幾長時間?
40L水量唔算多,如果可以,試o下提升換水量去到每次50%,睇o下有無幫助。

行N-cycle o既最終目標係NO2 keep喺零,爆藻只不過係其中一個指標,如果目標已達,有無藻都無所謂。

清潔沙面可以用海蔘、沙星、跳螺、金頭古B、橙點古B。