海水領域 SeaFishZone

查看: 1698|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

AB缸問題 [複製鏈接]

樓主
AB缸是否要每日開新鹽水換?

沙發

AB桶就一定要,AB缸就要睇o下係咩缸。

你兩個缸有咩設先?如果係有晒成套過濾系統,咁當然可以一星期換水一次;但如果係裸缸得個氣泵,連水妖卅化氮呢啲設備都無,咁桶或者缸都無分別,當然要每日換水50~100%。換水量同次數,應該按你個AB缸容量、條魚o既size、餵食量、產生污染量、過濾系統處理能力等狀況而調節。

換水最好當然係開新鹽,如果你個AB缸容量唔大,屋企又有一大水桶,咁開定一大桶水分幾日呢換,亦無話唔得o既。

板凳
咁AB桶都要有暖管?

地板
honw88 發表於 2022-1-8 12:05
咁AB桶都要有暖管?

睇實際室溫啦。

一般室溫有廿度o既話,條魚都應該頂得到。香港地而家全年無幾多日低過15度,魚缸枝暖管其實都唔多點洗開!你嗰日碰啱寒冷天氣警告,咪加枝暖管落去囉,最重要係水溫轉變過程一定要慢,一下子溫差大上大落,有無暖管都死。

我自己細缸玩細魚,就成個桶(其實係去頂膠樽)浸落主缸,咩水冷暖管都唔洗煩。

明白晒,唔該師兄

小魚毛 發表於 2022-1-8 10:04
AB桶就一定要,AB缸就要睇o下係咩缸。

你兩個缸有咩設先?如果係有晒成套過濾系統,咁當然可以一星期換水 ...

我開定一大桶鹽水,但擺一陣鹽水就變黃?