海水領域 SeaFishZone

查看: 4463|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

可能係最迷你o既RT滴漏套缸 [複製鏈接]

樓主
唔係淘寶o既迷你魚缸,而真真正正RT用o既滴漏套缸:
Micro Reef-Ready Tank

沙發

3.5/5.5寸 兩個size,有USB上水泵、暖管、燈,清潔工具

板凳

有興趣可以睇o下Reef Builders o既介紹先:
Building the Smallest Reef Tank Possible – a ‘Planck Reef
https://youtu.be/tavy6ZktWsE

雖然夠晒「卡娃伊」,兩三步就可以set好個缸,而且要大量換水都好簡單;但按照愈細愈難玩原則,套缸唔夠位放咩濾材,必定要依賴換水維持水質,唔係玩開RT喺主缸抽水落個缸仔度玩o既話,就係要次次用蒸餾水開鹽呢玩。另外支10W Led火力有限,放咩珊瑚都要小心衡量。
所以有興趣都不防等埋上面個測試, 阿Jake講明話試行半年之後會再包膠。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
我就唔係好信會養到野
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

呢個就係最主要問題!

入場門欄低,好易引新手跳海,咁至夠邪惡!!

但出得成品收得錢,講明畀RT玩(其實太細都養唔到魚!),無理由一味靠「卡哇伊」,一定有佢賣點;所以就算RT友想開多個迷你缸,做醫生缸卅檢疫缸,或者試養其他珊瑚都好,都不防等多陣,真的假不了,係唔得o既,市場自然都會淘汰佢。