請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 13663|回復: 28

香港有咩地方可以買水母???   [複製鏈接]

平時行開魚街, 只係見到全間鋪暗藍色果間周不時有得買
請問有無師兄見過其他鋪頭有賣, Thanks.

水母要水質好,得半年命左右,建儀不養好些👍

短命、要專用&特定的魚缸設備、只可以餵食活糧⋯⋯莫講話新手,玩開魚或者珊瑚o既都未必玩得掂。
所以無咩舖頭敢入貨。

黑店咪有(發X魚/ 發達X/ X達魚)

老我做老闆我實話好易養,連跟買我set缸,就可養到長長命命,瓜左再來👍👍👍

多謝大家意見🙏🏻

我由完全水族白紙學起,開始養水母都大約養左一年多
一開始好容易養死 而家算是穩定少少

但因為想開始試試繁殖 所以想知道除了黑店外有無其他有賣
黑店賣的那款水母食量特大,而且比較難人工繁殖

lim14350700 發表於 2022-2-13 23:47
多謝大家意見🙏🏻

我由完全水族白紙學起,開始養水母都大約養左一年多

原來係玩家,失覺!

水母對好多海水飼養者呢講係高難度挑戰,有時間分享o下你o既器材設定,大家交流o下。

水母的確好少舖頭會返,返貨期更加又長又唔定,而且多數都係你講嗰種藍色水母,估計係因為呢種水母毒性較低,可以人工飼養。除咗大黑店,我見海水世界、牛頭角東水、海角都有返過呢種藍水母,至於以外o既其他品種,好似海水世界N年前有見過,但係咩品種就唔記得,更加叫唔出。

N+N年前都有見過樓上舖o既水母專賣店,可惜只係曇花一現,市場供求問題,無計。

唔知大家有無興趣開個group交流下點養水母?

有興趣就pm我
養咗水母5年

jellyfishhhh 發表於 2022-2-15 19:38

有興趣,開左pm

小魚毛 發表於 2022-2-14 14:34
原來係玩家,失覺!

水母對好多海水飼養者呢講係高難度挑戰,有時間分享o下你o既器材設定,大家交流o下 ...

果幾間會係邊區,有冇地址thanks

sb1106 發表於 2022-2-21 13:13
有興趣,開左pm

方便留嗰tg/fb 開gp? pm me

jellyfishhhh 發表於 2022-2-15 19:38

有興趣!可以加我?🌝

sb1106 發表於 2022-2-21 13:14
果幾間會係邊區,有冇地址thanks

?海水世界、牛頭角東水、海角?

1)X洋世界——魚街207號
2)X海——牛頭角定富街104號
3)X國——牛頭角
道265號花園大廈孔雀樓地下

海X世界已經冇返好耐 黑店 天土也 魚朋友有時有 專業店得力x(前身水母之x)

水母水質冇要求 但缸要特製(冇泡+細吸力+循環水流)要少食多餐
香港養既大問題係冇乜地方有返水母 菲律賓波型養不長 好養有海月 大西洋海刺
我之前養咗5-6年 上年缸都掉埋了

Lam9090 發表於 2022-2-21 14:45
海X世界已經冇返好耐 黑店 天土也 魚朋友有時有 專業店得力x(前身水母之x)

呢兩星期都見到海X世界有,就係你講嗰隻藍色水母,係菲律賓波型嗎?

我見同帛流水母湖o既金水母差唔多樣,係咪同一品種?

自然環境下只有四個月壽命,人工養玩到幾耐?

人工半年 依隻同菲律賓球型不同品種 好養d

小魚毛 發表於 2022-2-21 14:42
?海水世界、牛頭角東水、海角?

好似都係得圓頭

Lam9090 發表於 2022-2-21 00:16
有興趣就pm我
養咗水母5年

會唔會有海月水母
可以割愛幾隻