海水領域 SeaFishZone

查看: 3418|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

珊瑚器材 [複製鏈接]

樓主
請問養珊瑚要d乜器材

沙發

珊瑚比魚對水質&環境要求高好多,所以設備亦都多、複雜&貴好多。其實幾難就咁畀張List你照單執藥,因為你唔清楚各樣器材o既原理、用途、組合、配套、操作方法⋯⋯買錯、用錯o既機會都會大好多。

簡單講,養珊瑚要處理呢四項基本問題,每一樣都有佢專用o既設備:
1)水質--由水源入手(純水機卅廁水過濾⋯⋯),到魚缸過濾卅硝化系統(化氮、環卅沸石卅藻桶卅藻屏卅豆樽卅碳、生物石卅沙⋯⋯),再到水質監控(試劑卅電子監控、原素補充劑卅滴定系統卅鈣反⋯⋯);
2)水溫--香港天氣熱,無水冷養唔到珊瑚,反而暖管一年都用唔到幾多日;
3)光照--光係珊瑚製造食物o既來源,愈淺水生活o既珊瑚對光照要求愈高,所以如果玩sps,就要用到卤仔、T5HO,或者高檔LED,通常會係水冷之外,全個缸投資最大o既器材;
4)水流--造浪、造流無所謂,但一定要設定到全缸無死角,所有位置都要有流吹走啲垃圾,如果係sps就最好有對吹造出呢o既亂流。

用咩器材,唔好只係聽人講,而應該由你想養咩珊瑚決定;你個缸o既大細,唔好只係睇屋企有幾多地方,而應該由你o既能力(財力、技術、心力⋯⋯)去決定。

板凳
唔該師兄