海水領域 SeaFishZone

查看: 2025|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手有問題 [複製鏈接]

樓主
請問那裡有生物石賣,如果有的話要不要帶什麼去?大約咩價?有無地址.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
旺角有

板凳
生物石係按重量計,斷磅收錢;同珊瑚一樣,價格視乎產地來源,幾十至過百一磅,採自印尼卅菲律賓珊瑚礁o既,係最多最平o既貨色,呢自大堡礁o既,水質最好、運費最多,定價就最高。

輕身即係多窿養到更多菌,形狀以平板為佳,方便砌石同擺放珊瑚;留意自己個缸o既尺寸,太大阻碇,太細碎濕濕亦麻煩。先睇多啲其他人點砌石,學o下點樣運用唔同形狀o既石,再諗o下自己想點砌,咁樣至去買石就會知點揀。

枝狀石呢自水質最好o既珊瑚礁,不過最近斷咗貨,唔知係禁止出口定疫情影貨運,見到又夠畢直就不防試試。

生物石應該一直keep喺水入邊打住氣,咁至可以保存到石中o既各種菌類&生物,否則嚿石就會臭。所以好o既生物石,表面應該會有海綿、藻、甚至係珊瑚等生物寄生,代表佢接近原生狀態,含菌o既種類亦會最豐富。

地板
小魚毛 發表於 2022-5-1 00:58
生物石係按重量計,斷磅收錢;同珊瑚一樣,價格視乎產地來源,幾十至過百一磅,採自印尼卅菲律賓珊瑚礁o既, ...

想問下新開缸應該選擇邊類生物比較好?thanks

thomas28 發表於 2022-5-1 22:05
想問下新開缸應該選擇邊類生物比較好?thanks

RT定 FOT?
有無底沙?
行咗N-cycle未?

小魚毛 發表於 2022-5-1 22:34
RT定 FOT?
有無底沙?
行咗N-cycle未?

RT,有沙,未行N-cycle

行完N-cycle至諗啦,仲有成個月,趁呢段時間做o下功課,搜集多啲生物o既資料先。

RT應該先要考慮啲功能性o既生物,食苔生物(螺、海膽、鮑魚⋯⋯)、清潔部隊(海蔘、沙星、駱駝蝦、巴士、吊⋯⋯),呢啲都係RT缸必備,可以減輕過濾系統負擔,值得優先入手,但一定要等行完N-cycle至可以落缸。

小魚毛 發表於 2022-5-1 23:54
行完N-cycle至諗啦,仲有成個月,趁呢段時間做o下功課,搜集多啲生物o既資料先。

RT應該先要考慮& ...

多謝你解答