海水領域 SeaFishZone

查看: 6242|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

小丑魚打架   [複製鏈接]

樓主

大家好, 我24魚缸, 養左2條小丑 (1條係黑白小丑, 另一條係禮服小丑), 黑白小丑身形大禮服小丑一半, 黑白小丑入左缸半年先之放禮服小丑入去, 開頭3個月都冇事, 之後黑白小丑就開始咬禮服小丑條尾, 咬到條尾冇左一半, 我隔開左條禮服小丑係網袋, 一隔就隔開左2年, 而家試過一放返條禮服小丑出去, 都係即刻比條黑白小丑逼去魚缸角落, 各位師兄有冇咩建議???? 係未換過D石既位置會有幫助?? Thanks

沙發
要困o既應該係打人o個條!受害者被隔離,佢就永遠無機會適應個缸,而條惡魚就一路保持強勢霸佔個缸,咁兩條魚係無可能挾到。

如果有一開二o既隔離兜,就兩條一齊兜起,迫佢地日對夜對,間唔中抽起中間塊隔離板,畀佢坡「溝通」o下,可以加快佢地互相「了解」。

換石改景係會有幫助,但你兩條魚身形差咁遠,一定要先隔起條大魚,等條細完全適應個景,至好試放條大魚出呢。

落魚要先善後惡、先細後大,唔跟呢個原則,打死都未得天光。

板凳
C 兄 你好.!

我都想請教下....我有3條公子小丑, 體型為大, 中, 細.  原本中, 細小丑是一對買回來, 無打. 但我朋友比左條大小丑我...依加條大, 中變左一對. 反而兩條一齊打細嗰條.   所以我已經隔開條細. 請問我是以要買多條比佢配返一對呢?   有無方法和平共充處呢!
  我另有一條番茄, 同黑魚小丑呢?.. 番茄有時會追打大小丑.

地板

人都唔會3+1=2x2 ,可況係魚!?加條魚落去,只會令到呢段關係更加複雜。唔可能解決到問題,

魚打交係為咗爭地盤、做大佬,所以當原來一對遇到第三者入侵,而呢位第三者條件又好,咁就無辦法唔家變,弱者只會被fout,執翻條命算好彩。

係要迫你呢三位公子成為一家人,可以試o下用翻一開二隔離兜呢招,先將阿細&阿中兜起分隔,間唔中抽起隔板,無阿大喺度,佢兩個會慢慢回復舊關係。跟住再一大兩細咁分隔,只要中細兩條困埋一齊都唔打,條大被迫對住佢兩個,慢慢就會接受呢兩條魚同時存在o既事實,再間唔中輪流放阿中、阿細過去會o下老大,最後就可以畀佢地三個喺埋一齊。留意你而家係改變緊生物o既習性,無能可能好似撳掣咁即刻搞掂,玩幾個月至大半年係平常事,一定要有耐性、小心觀察同埋不斷嘗試。

蕃茄又好,黑仔又好,公子又好,全部都係小丑魚,彼此都會視對方為競爭對手,放埋一缸就難免有打鬥。

蕃茄最惡,黑丑好揪,所以就算你搞掂三位公子,唔等於就會世界和平,大公子帶住兩個細o既,會同蕃茄爭做缸主⋯⋯

小丑唔係善男順女,爭地盤、大蝦細,打到死為止,係好平常事。缸大,有足夠做景石,有助小丑各自劃分地盤,減少鬥爭。如果係珊瑚缸,落葵、落LPS都可以畀小丑做藪,更易劃分地盤。但如果係FOT,就千祈唔好咁玩,FOT玩混養,根本就係Mission Impossible,加多兩嚿黃骨落缸算啦。

C兄 你好!

唔該哂。 睇嚟唔容易做到三魚行。 有排隔離。 我會記住先治左啲又大幾惡嗰條先。 多謝指點。 🙏🙏🙏🙏

trusky 發表於 2022-5-4 08:04
C兄 你好!

唔該哂。 睇嚟唔容易做到三魚行。 有排隔離。 我會記住先治左啲又大幾惡&#22000 ...

提多一句。
用換景方法係有助縮減隔離時間,不過以你情況,建議試試以下程序:
1)兜起二、三公子,直到佢地舊情復然為止 ;
2)兜起大公子&蕃茄;
3)砌石換景,新景確保有足夠窿罅位畀啲魚匿埋&休息;
4)等其他魚完全適應個新景後,至放大公子&蕃茄出呢。
一次未必work,唔得就兜起佢再呢過。

C兄你好!

收到哂.......我會改下影, 加石景比佢地做匿下,  因本身石景唔夠多, 藍吊, 帆, 日本吊, 綱綫己用哂來瞓覺.

謝謝你 幫忙 !!