海水領域 SeaFishZone

查看: 4303|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

訂做魚缸 [複製鏈接]

樓主
一分錢一分貨,平啲又好啲?我都想知有無咁o既舖頭 。十三年前我同你一樣喺三老闆樹訂缸,個缸用到而家,當年我都唔覺得佢平,不過就覺得佢好,用足咁多年,咩都底翻。不過而家三老闆貴人事忙,唔得閒招呼我呢啲散客,想搵佢再訂缸都有難度。

連埋器材又點比較平貴?唔計你個缸點做法,淨係器材價格都可以上落好大,一套三尺缸燈俱,一千幾百o既有,幾千至過萬都有⋯⋯如果你完全唔在意舖頭畀咩器材你,而只著眼於個Lump  Sum,咁恐怕你好難好似十年前開缸咁咁順利。

如果樓主真係唔清楚器材o既資料,咁就奉勸你要更加留意舖頭o既商譽,羊毛出自羊身上,你要平啲咪同你換啲cheap啲o既㗎餐,搵食嘛,做唔做得成單生意,緊要過你養唔養到魚。

沙發

三四個月咁快!?  我淨係約佢上舖頭傾都要幾個月,做缸簡直不敢想像!

如果你覺得三老闆o既收費&服務合理,其實業界仲有兩間舖頭同佢齊名,樓主不防問o下:
1)現X水族館:通菜街182號2樓   電話: 24674762
2)'"X"eef Leader:荔枝角通洲西街1043號通利大廈2樓E室(珊瑚、海水魚、器材)   電話:9224 3123車

想再平啲,其實可以考慮呢兩間舖頭寄賣o既二手器材,雖然未必有保養,但經老闆執過,鑊氣會少好多,有問題老闆都會幫手跟。我更加試過喺現X用消費券買二手器材,一來一回就慳幾千,私人賣買就一定無呢枝歌仔唱。

板凳
sunkenny27 發表於 2022-6-2 16:31
請問呢兩間鋪會唔會做背濾缸或者會有二手背濾賣?

背濾當然會做,不過問題係背濾設計比較簡單,即使現成套缸都唔會差好多,除非你好在意質素或者耐用性,否則你會覺得性價比低咗啲。

二手缸就要睇o下彩數,印象中好似唔多。估計因為二手缸唔難放手,特別係呢啲「名牌」訂造o既缸,點都會有人有興趣,唔洗搵翻舖頭去放咁轉折。

又不過你不防直接去問老闆,三間舖o既老細都好nice,唔會介意你只問無幫襯。

地板
vinvin 發表於 2022-7-26 13:14
邊度買魚或者珊瑚生物?

恭喜樓主新缸入伙!

你玩開應該都知,鹹水魚同珊瑚都唔會長期齊貨咁喺舖頭等你得閒至去揀,你應該等舖頭返貨就出去掃,所以留意住呢度o既--商店通告~生物,有Post至去入貨,咁至係王道。

至於舖頭可以睇o下--魚鋪地址 。玩珊瑚個市場好細,魚街地舖只買少量大路貨,佢地一定要又買魚又買器材至維到皮,賣珊瑚永遠唔會係佢地主要收入。所以行魚街唔好耷低頭只望住地下,樓上舖同魚街週邊o既舖頭會有更多珊瑚專賣店,未必一定更平,但肯定更專業同有更多選擇,唔去行行只會係自己o既損失。

另外,個別地區都有少量舖頭聚集——荃灣、屯門,特別係牛頭角&觀塘,佢地都有定期返貨,值得留意。