海水領域 SeaFishZone

查看: 1824|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

RT缸有無loading上限? [複製鏈接]

樓主
由FOT轉RT混養,有無話幾多呎缸只可以養幾多舊珊瑚?謝師兄們解答

沙發

rt, 看水靚不靚,水吾靚,養一件珊瑚都死,當然最基本要完成  n cycle 先

板凳

樓上ching講得好啱!

RT唔同FOT,每件珊瑚大小、對水質要求、對硝化系統所造成o既負擔都唔同,所以唔可以好似FOT咁逐o舊珊瑚咁數呢計bio-loading,個缸o既loading上限,就係睇o下你個過濾系統有幾頑強。

珊瑚礁同原始森林o既生態情況一樣,一平方尺之內已經可以有非常多種類o既生物,生物多樣性極之豐富;健康o既珊瑚礁,礁下o既基石可以完全畀各種珊瑚寄生覆蓋。所以如果RT缸水質keep得好,係可以玩到打爆個缸、加珊瑚加到無位放,而個過濾系統仍然可以頂得到。

我自己個兩尺缸,大大細細連埋frag仔,粗略估計都過五十件珊瑚。我缸水未算好,同高手玩手插針仲有距離。樓主玩RT,只要水質keep得好,缸o既「容量」係可以「大」過FOT好多倍。

地板

唔該樓上兩位師兄

neo1688 發表於 2022-5-23 21:00
唔該樓上兩位師兄

補充多句。

唔好畀我嗰「五十件」誤導,以為兩呎缸就可以養到咁多珊瑚,養珊瑚o既loading上限唔係由魚缸size決定,而係由你缸水o既水質決定,所以要留意o既係水質情況(NO3, PO4......),而唔係數你養咗幾多件珊瑚。

小魚毛 發表於 2022-5-24 08:42
補充多句。

唔好畀我嗰「五十件」誤導,以為兩呎缸就可以養到咁多珊瑚,養珊瑚o既loading上限唔 ...