海水領域 SeaFishZone

查看: 3290|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

請問有無人知呢條魚 [複製鏈接]

樓主

寶石魚要群養,落單就比較難搞,最少兩條會好啲,同種當然更好。

落兜隔離可以畀水喉通或者碎石之類畀佢匿,增加安全感。

活豐年蝦BB係寶石至愛,可以先引佢開口,慢慢再馴人工糧。

下次買魚前做多啲功課先,畀咗錢至呢問就遲喇。

沙發
火公雪印都係小丑,屬雀鯛科,你嗰條品種係紫后,屬於寶石魚科.

群養意思係同一品種一齊咁養,小丑既唔同種、更加唔同科,對寶石呢講係異類,畀唔到安全感佢,對佢開口無幫助。好多種魚都有群居習性,唔可以單丁一條咁養,好似寶石咁起碼養兩條,如果個缸夠位,好多ching會一次三四條咁入貨,咁樣成功Keep到o既機會至比較高。

板凳

活豐年蝦B的確會壞水,不過你只係馴糧,唔係定期咁餵,問題應該唔大。
我自已珊瑚缸都會餵,不過就只係每星期臨換水前一晚至餵,盡量將壞水影響減到最低。

建議你可以將豐年蝦B搵個樽入好放入雪櫃,冷凍後啲B會沈底,然後抽走上層啲水,減少水量降低對水質影響。咁樣喺雪櫃,可以keep到兩星期。

再唔係就用個大樽打氣獨立咁隔離,每日換水,既可以增加條魚o既安全感,又唔怕污染主缸水質。

地板
唔好意思,睇漏咗你話「買幾條試下」。

寶石其實唔易養,開咗口都未必Keep得到,無喇喇消失係平常事;RT著數過FOT,有造景好過裸缸,冰鮮吸引過乾糧;既然落咗缸就盡人事啦。