海水領域 SeaFishZone

查看: 6539|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

小丑魚越大越惡?     [複製鏈接]

樓主

隻醫蝦養了都8個月,同兩條熊貓小丑共處了都8個月最近一個月成日都咬隻醫生蝦試過咬蝦鬚,昨天出完街回來家中……隻醫被分屍了,唉
小丑越大地盤慾越強?

36cm缸,開缸差唔多2年
請問各位師兄我仲加唔加其他魚或蝦好呢,

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
小丑地盤性超級強.一係養仙魚
返工冬眠放工失蹤善良熊

板凳
Teddy 發表於 2022-5-30 12:49
小丑地盤性超級強.一係養仙魚

我想加吊科魚呀!有咩吊科魚易養?

地板
蝦會定期脫皮換殼,如果你呢件係蝦屍而唔係蝦殼,咁九成係佢換蝦嗰陣畀小丑偷襲。

海洋生物都信奉:「有食唔食,罪大惡極」。你搵隻細size啲o既醫生落缸,可能更快變小丑點心。

食過會翻尋味,你只可以搵大size過呢對熊貓o既醫生蝦落缸,而且一定要有足夠石景畀隻蝦匿埋換殼,否則你成隊醫療團隊都唔夠餵。

十仔 發表於 2022-5-30 14:41

吊其實唔難養,不過易起白點(特別係藍倒吊),你缸水穩定未?

同埋要留意吊科主食係植物性飼料,佢唔似小丑咁雜食,咩糧都OK。買之前研究o下啲魚糧先.

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

十仔 發表於 2022-5-30 14:41

藍吊
不如大得快
返工冬眠放工失蹤善良熊

小魚毛 發表於 2022-5-30 15:06
蝦會定期脫皮換殼,如果你呢件係蝦屍而唔係蝦殼,咁九成係佢換蝦嗰陣畀小丑偷襲。

海洋生物都信奉 ...

真係好大機會想換殼被攻擊!
我有造景石係到可以匿下,但隻蝦唔係好敢過石個邊個
一直係過濾器管到,36cm缸唔大唔知係唔係石景已經係小丑地盤!咁唔入醫蝦了!

小魚毛 發表於 2022-5-30 15:14
吊其實唔難養,不過易起白點(特別係藍倒吊),你缸水穩定未?

同埋要留意吊科主食係植物性飼料,佢唔 ...

水應該定左,我開左缸近2年開缸2個月後養左就野小丑試水,養左5至7個月就瓜了(中間加左2條3cm到熊貓小丑)呢對熊貓小丑已經配對左,養左都差唔多1年半了4.5同5cm多大

兄師有咩吊科魚糧可以介紹下?

Teddy 發表於 2022-5-30 15:26
藍吊
不如大得快

其實我前排留意緊 珍珠大帆吊,好想入唔知難唔難養同難唔難開口?

十仔 發表於 2022-5-31 10:15
水應該定左,我開左缸近2年開缸2個月後養左就野小丑試水,養左5至7個月就瓜了(中間加左2條3cm到熊貓小丑 ...

畀吊o既糧我用緊呢隻:

當然其他魚都會食。

另外可以考慮紫菜,唔洗一定去魚舖買廠貨,街市超市啲紫菜乾又平又方便,又可以煲湯,人同魚都食得。

小魚毛 發表於 2022-6-2 12:05
畀吊o既糧我用緊呢隻:

當然其他魚都會食。

感謝,師兄