海水領域 SeaFishZone

樓主: vickie
打印 上一主題 下一主題

奶嘴海葵問題 [複製鏈接]

咁就清楚喇。

你隻葵主要係兩個問題:
1)匿入石罅太耐無光照,共生藻吸唔到光做唔到嘢,所以隻葵咁淡色。咁唔同退共生藻,水質差:水溫、酸鹼度、營養鹽水平欠佳等,隻葵就會退共生藻自保。如果無光,共生藻製造唔到食物,隻葵一樣會淡色,但共生藻仍然存在。
2)拉扯腳部受傷。你由石罅拉佢出嚟呢個決定無錯。奶咀匿入石罅原因未明(事實係奶咀點揀落腳點到而家都無人知!),但唔理佢猶得佢喺石罅入邊一樣死路一條。問題係你將佢同嚿石分開嗰陣比較暴力,拉傷咗佢。下次可以試o下拎起嚿石,用指甲由腳邊慢慢逐少逐少咁刮起佢,咁受傷機會會少啲。

可以點做?其實唔多:
1)留喺兜到,畀佢足夠照明,等啲共生藻再活躍翻,隻葵有翻顏色,至開始餵食,普通細細粒嗰啲魚糧就可以,太多、太好o既伙食佢反而食唔到。佢有態o既話,啲觸鬚就會黏住啲魚糧自行捕食。
2)如果傷口唔大,一般o既拉扯損傷係可以自行復原,但如果係入過造流,就多數執得翻都嘥藥費。保持足夠水流,防止傷口感染,咁係有機會好得翻。

隻葵好翻之後再落缸,先要喺造流加層網套,保護隻葵吸咗埋去都唔會變肉醬。第二就係再執過石景,盡量避免有窿罅可以畀隻葵攝入去。奶咀其實唔容易服侍,自問自已都未算成功養到過佢,所以都唔鼓勵新手試,希望有其他ching可以有成功經驗分享。