請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3280|回復: 7

香港買紅樹苗 [複製鏈接]

請問邊度有得買紅樹苗?放在草缸內。

唔常見,個別有賣珊瑚o既舖頭間唔中會返,舖頭一般叫「水筆仔」,不過有貨都未必會出Post,真係要睇o下彩數有無咁啱畀你見到。

印象中有見過o既舖頭包括FS生蟲&海水世界,仲有牛頭角東水。

請問生蟲是否搬咗?上次去唔在麵檔旁邊

vinvin 發表於 2022-8-4 08:25
請問生蟲是否搬咗?上次去唔在麵檔旁邊

「麵檔旁邊」?ching講緊近街口旺角道,行人天橋落呢嗰間?嗰間應該係「大寶蕉」,返翻澳洲好多年喇。

生蟲未搬過,一路都喺近弼街十字路口,水草舖&錦鯉中心隔離。

水筆仔係3-4月係鹿頸、西貢大把有得執,但水筆仔並不適合係魚缸生長,係草缸都係玩提子藻、鋼絲藻最好

Patricktkyeung 發表於 2022-8-4 22:23
水筆仔係3-4月係鹿頸、西貢大把有得執,但水筆仔並不適合係魚缸生長,係草缸都係玩提子藻、鋼絲藻最好

同意ching所講,水筆仔插草缸,要有燈照,又要預位畀佢生高,所以玩o既人唔多,功效都難有定論;種藻係會比較方便易打理。

不過香港法例係禁止野採,就算執都有幾會犯法。舖頭買又唔會好貴,車錢都喺翻度啦。

小魚毛 發表於 2022-8-13 13:19
同意ching所講,水筆仔插草缸,要有燈照,又要預位畀佢生高,所以玩o既人唔多,功效都難有定論;種藻係會 ...

問生蟲同海水世界都冇,知唔知仲有冇其他地方可以買?

vinvin 發表於 2022-8-14 21:47
問生蟲同海水世界都冇,知唔知仲有冇其他地方可以買?

東水呢排都唔覺有,可能好似樓上ching話齋,係季節限定供應,不過你可以去問o下老闆知唔知咩時間會有貨返,如果知道大概返貨時間,你可以叫佢幫你留定貨先。

印象中好似阿媽信都有見過,不過已經一排無去嗰邊,唔知仲有無開門。