海水領域 SeaFishZone

樓主: Matchchan
打印 上一主題 下一主題

蛋白分離機是必須要的? [複製鏈接]

呢個魚缸個背濾有一次試過隻海葵塞住左個入水口,攪到個水泵抽唔到水
所以而家就用濾筒吸水喉係背濾個身1個倉到,所以個背濾就冇咩用

Matchchan 發表於 2022-8-30 10:44
呢個魚缸個背濾有一次試過隻海葵塞住左個入水口,攪到個水泵抽唔到水
所以而家就用濾筒吸水喉係背濾個身1個 ...

又係搞死葵!

海葵其實好難處理,唔適合新手,特別係最平最易買到o既奶咀,可以成功keep到喺缸入邊o既,除咗運氣,我唔知仲有咩方法,自問早已經放棄擺奶咀入缸。

其實你用濾桶取代上水泵都無用,隻葵仍然有機會塞住落水柵,甚至走入背濾倉或者濾桶......枝化氮喺主缸一樣有機會傷到隻葵,更加唔洗講日後再加造流泵入缸!

但既然已經落咗缸,咁就盡人事:化氮轉返入背濾倉,落水柵位搵細孔膠網檔住,將來放造流泵一定要加花籃或者以網袋做安全套罩住。跟住就裝香祈禱,求佢吉葵天相啦。

背濾缸係進階o既海缸設備,比濾桶更方便更易打理,唔值得為咗隻葵而行返回頭路,而且仲要係一條完全無效o既回頭路!

建議你多啲睇o下其他人點set缸,特別係呢啲一尺Nano缸仔,玩法同大缸完全唔同;至於以前淡水嗰套,就算把啦,千祈唔好望翻轉頭,盞嘥錢嘥時間。

小魚毛 發表於 2022-8-30 16:54
又係搞死葵!

海葵其實好難處理,唔適合新手,特別係最平最易買到o既奶咀,可以成功keep到喺缸入 ...

果隻奶咀已經陣亡了,而家呢個葵好乖唔會變好大隻同埋唔會周圍走,佢都生存左差唔多2星期啦∼
所以我會照你咁講抽返個濾筒d石出黎加返入去個背濾果到
不過都應該好大工程😅
希望我條黃尾仔可以堅持到啦😅
不過我冇另1個問題想問
呢個係半導製冷佢只可以維持係25-28度,我已經實測過我同魚缸係冇開冷氣既情況下一日佢最高係28度
呢個溫差係唔係可以接受定係轉個強d既製冷維持佢25度會好d?

小魚毛 發表於 2022-8-30 16:54
又係搞死葵!

海葵其實好難處理,唔適合新手,特別係最平最易買到o既奶咀,可以成功keep到喺缸入 ...

已陣亡既海葵買佢既時候得雞蛋咁大粒,入魚缸2日後就變到咁大🥲
成3份1個魚缸咁大,然後又周圍走之後就遊左去個背濾吸水到就爛晒

Matchchan 發表於 2022-8-30 23:08
果隻奶咀已經陣亡了,而家呢個葵好乖唔會變好大隻同埋唔會周圍走,佢都生存左差唔多2星期啦∼
所以我會照 ...

睇相似係砂海葵,無奶咀咁麻煩通缸走,不過一定要有沙舖缸底,而且無咩小丑會有興趣,想睇小丑「床戲」可能會失望。建議去到魚舖見到條丑真係玩緊同種海葵至好扑鎚。印象中好似蕃茄會玩砂葵,不過蕃茄係好惡o既丑,入得缸都幾難可以再加其他小丑,畀錢前請三思。

「濾筒d石」係咪珊瑚骨?雖然佢可以做濾材,但功效非常有限,FOT都唔夠玩,莫講話你想玩混養。可以o既就換咗佢,建議用SERA Siporax 玻璃環,一尺缸大概2L環夠打爆晒背濾倉。用網袋袋好至入倉,將來要清洗處理會方便好多。

水冷問題。

正常溫差應喺一至兩度之內,你有四度上落,係部機o既設定可以有咁多度o既溫差?定係部機keep唔到指定o既溫度,超出咗你設定o既範圍?

至於要唔要換機,一樣都係睇你想點玩。28度水溫勉強都可以keep到隻葵唔溶,不過你仲有寶石花,而且想再加珊瑚o既話,就最好keep到26, 27度(LPS軟珊瑚only,SPS就要26度以下)。喺25~28度間徘徊,有一定風險,唔建議再落珊瑚,而且睇怕你隻水冷都行得好吃力,有筆直就襯未跪低放售,仲有啲渣拿。我30L細缸前後用過三部電子水冷,大部o既的確可以keep到25,26度水溫,不過全部都玩唔到一年。有位擺、唔介意嘈音大啲啲,就畀多幾百買壓縮機,貴買長用,一定低過你年年換電子水冷。

小魚毛 發表於 2022-9-1 22:43
水冷問題。

正常溫差應喺一至兩度之內,你有四度上落,係部機o既設定可以有咁多度o既溫差?定係部 ...

咁睇舊真係要買過舊製冷啦,橫掂個濾筒都拎走左咁就可以直接換埋舊大d既製冷啦,咁仲乾手淨腳啦
咁本身個濾筒入面果d我都冇用晒入去個背濾到,我再加反d貝殼果d入去裡面
多謝你咁詳細既解釋呀!