海水領域 SeaFishZone

查看: 2284|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

廁所咸水好定過濾水機加海鹽好? [複製鏈接]

樓主
如題咁講,廁所咸水有陣時有d黃用佢有d驚而且個ph值唔夠都要加海鹽
過濾水機會去除氯氣,但連同其他雜質都去除埋
咁既情況師兄們會用邊款

沙發
關於廁水VS濾水加鹽o既問題,樓主似乎睇錯重點。

廁所咸水有陣時有d黃用佢有d驚而且個ph值唔夠都要加海鹽
PH只係一個參考數值,唔好以為一定要將缸水keep係某一個ph數字。實際情況係呢個數值會不停咁變化,每日開燈熄燈都會上上落落,較呢無意思。我自己個缸o既ph係7.9到8.4之間上落,我覺得都係正常水平。

廁所水有時的確要加鹽,不過係要呢調較鹹度,唔係較PH!打風落雨o既日子,近岸o既海水會畀雨水溝淡,所以要加鹽去提升翻比重。 換水前先幫廁水測試&調較鹽度,係指定動作。

過濾水機會去除氯氣,但連同其他雜質都去除埋

過濾水機係咪指純水機?除氯可以有好多方法,最平最簡單打氣一晚就得,仲可以增氧,藥水都慳翻。如果用純水機呢除氯,就真係殺雞用牛刀!
海缸(特別係珊瑚缸)要小心控制水中o既NO2,NO3,PO4等數值。以NO3計,本地水喉大概有10~40ppm,視乎地區、樓宇供水設備新舊而定,而天然海水(包括廁所水)o既NO3大概係1~0ppm;純水機中o既RO & DI濾芯,係惟一可以濾走水中NO3, PO4o既濾材,得出呢o既水就係實驗室級數o既100% H2O,連雜質&所有嘢都去除,正正就係純水機o既強項,亦都係佢難以被取代o既原因。以純水開鹽,得出呢o既就係可以媲美海水o既最潔淨水源。所以水喉水加鹽都仲可以養到魚,但如果係玩珊瑚就完全唔洗諗,只有純水機或者海水\廁水兩個選項。

板凳

如果以海洋生物角度呢睇,廁水其實乾淨過水喉水。但都玩廁水都唔可以直車落缸。水務署供應廁水雖則會確保佢一定o既水質,但大廈鹹水供應係統都會有污物積聚&老化,所以會有水黃。

係想玩廁水,首先洗乾淨個鹹水箱,再驗驗鹹度、NO3 & PO4等數值,OK就準備廁水用o既濾水器,我用o既係兩棉一碳三級工業用濾樽,同純水機唔同o既係無RO & DI濾芯,改為UV殺菌燈。平日要留意大廈管理處o既通告,定期清洗大廈鹹水箱後就停換水一兩星期,避免殘留o既清潔劑入缸。換水前先檢驗鹹度,太低o既話就再check ph,有唔妥就暫停換水,過多個星期至呢換就最穩陣。

跳海係好複雜o既玩意,ph 同除氯只不過係幼稚園級課題,新手一定要花時間多做功課。

地板
原來係咁,多謝你詳細既解答呀!