海水領域 SeaFishZone

查看: 9359|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

眼矇一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
如題,各位ching, 想請教一下眼矇會5會傳染呢?因我缸之前得1條有眼矇及凸,冇乜點理佢,攪到E家有3條都有甘既問題。我之前D水咸度1028,俾我減到l024,5知關5關事呢?佢地好中意游去氣泵既位,又5知有冇影響呢?E3條魚都買左返黎約1個月,開始時都搶食,但都E加就絶食,我E加西起E3條魚,除了換水or加咸度外,重可以做咩呢?如買魚眼寶E係咪要捉出黎E呢?tks

沙發
tdc幫到你

論壇元老

板凳
calvin 發表於 2013-1-1 14:12
tdc幫到你

1次過3條隔出黎E?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
師兄,有無發現白點?如無,勤換水便可,時間耐些。

另咸度,我set 1.025,你的太高了。

論壇元老

Galaxy 發表於 2013-1-1 14:41
師兄,有無發現白點?如無,勤換水便可,時間耐些。

Ching, 疑似有白點😞所以已落藍十字,咸度已降04至05

希望你啲魚早日康復!

最佳新人 活躍會員 熱心會員

會唔會係ufo呢?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有冇擦身同吹水流?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我D魚有凸眼同朦眼.試過用抗生素.魚眼寶.亦曾經試過用針刺法.統統都冇用.升高咸度及勤換水都係冇用!最後落tdc三至四曰就見效!勿關化痰!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

calvin 發表於 2013-1-1 17:00
我D魚有凸眼同朦眼.試過用抗生素.魚眼寶.亦曾經試過用針刺法.統統都冇用.升高咸度及勤換水都係冇用!最後落t ...

針刺法?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

即係攞支針用火機燒下佢當消毒!然後喺魚眼邊位打側刺穿放氫氣!呢個方法係上第二個網有位師兄分享的!不過我用過都係冇用!諗住都係等死。又用黃粉浸又係唔得!最後都係tdc先攪掂!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

calvin 發表於 2013-1-1 18:52
即係攞支針用火機燒下佢當消毒!然後喺魚眼邊位打側刺穿放氫氣!呢個方法係上第二個網有位師兄分 ...

勇!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-1 16:41
有冇擦身同吹水流?

好少擦身,但常游去氣泵出氣果邊,剛發現條阿拉伯仙隻眼更凸

乜都試下!因為我條魚已經收口!但仲有態!原本都好抗拒tdc!諗住非必要都唔用佢!因呢隻野會令到y水朦同_搶氧!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

calvin 發表於 2013-1-1 19:08
乜都試下!因為我條魚已經收口!但仲有態!原本都好抗拒tdc!諗住非必要都唔用佢!因呢隻野會令到y水朦同_搶氧!

TDC 既風險幾高,我試過醫死魚
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

如果仲有態,可以試下過淡,睇下有冇野跌出黎!
跟手換水,有時淨係換水都可以醫凸眼
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-1 19:18
如果仲有態,可以試下過淡,睇下有冇野跌出黎!
跟手換水,有時淨係換水都可以醫凸眼

3條魚除左條紫月外,其余2條都好差,已打定朱數。陣間C下拿條中間態C下過淡先。好Q克呀,新既1年缸內D魚又生石,又眼朦,又白點,真是乜都有

論壇元老

Ching, 重有一問,不過5知關5關事,我有條新娘成日用條尾養沙養到飛起晒(缸內溥少底,釣2寸),我冇洗沙習慣,5知甘有冇影響到水質呢?

論壇元老

各位Ching, 剛3條魚過淡,因身虛每條約1分鐘,看見淡水內好似透明既米粒出現,相信係UF0,那現我可如何處理?tks
現我已全部先放回主缸西開,待各位Ching下一部既教導。另想請問UF0會否傳染呢?謝