海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

眼矇一問 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

UFO 係會蔓延至全缸
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-1 23:33
UFO 係會蔓延至全缸

Ching, 甘係咪要在主缸落tdc呀?甘係咪當重症甘E?尋晚3條過完淡後有2條已回老鄉,1條收口中,真係好惡攪

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

knec0412 發表於 2013-1-2 09:27
Ching, 甘係咪要在主缸落tdc呀?甘係咪當重症甘E?尋晚3條過完淡後有2條已回老鄉,1條收口中,真係好惡攪:' ...

我唔識教你點用,因為我都掌握唔到TDC !
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員

小弟新手、不過聽師兄寫D魚生石、又水印、白點,和ufo,都幾麻煩下。如醫ufo,全缸可行1010咸度。如醫白點,就落銅(我就用開usa殺箘水)。如醫生石,魚街(生蟲)有隻藥醫生石一流,我試過1~2個星期就ko生石。如出水印,就代表水質不好,或過濾程不足(如環不足夠等因素)。你問我醫那種病先,我會建議全缸行1010先,少餵食,睇下情況有沒有好𨍭,再作打算。「以上都是小弟意見,有錯請見諒。」

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 09:32
我唔識教你點用,因為我都掌握唔到TDC !

Ching, 那你會如何處理這樣的問題呢?tks

論壇元老

tak_930 發表於 2013-1-2 09:40
小弟新手、不過聽師兄寫D魚生石、又水印、白點,和ufo,都幾麻煩下。如醫ufo,全缸可行1010咸度。如醫白點, ...

Tks Ching, 會返去C下將咸度稍降,再看情況而定,tks

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

knec0412 發表於 2013-1-2 11:45
Ching, 那你會如何處理這樣的問題呢?tks

小弟有幸,養咁耐都未曾遇過UFO
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 11:47
小弟有幸,養咁耐都未曾遇過UFO

每次回來都有過淡?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

knec0412 發表於 2013-1-2 11:48
每次回來都有過淡?

唔係每次,只係由揀魚開始已經避免搵D吹水流同fing 頭既,
留意同店及同缸其他魚有冇異㨾
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-2 12:36
唔係每次,只係由揀魚開始已經避免搵D吹水流同fing 頭既,
留意同店及同缸其他魚有冇異㨾

明白,tks 指點

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

水質唔得咩都無用,比的心機攪好d水啦

論壇元老

alex1976 發表於 2013-1-2 14:41
水質唔得咩都無用,比的心機攪好d水啦

Ching,小弟已每星期換1至2次水,每次換3or4份1主缸(約160L水),尚可做些什麼去保持水質呢?請指點一下,tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

環夠嗎?水流足嗎?化痰好嗎?最重要係學揀魚
我都係識少少扮下代表,勿見怪

論壇元老

alex1976 發表於 2013-1-2 14:52
環夠嗎?水流足嗎?化痰好嗎?最重要係學揀魚
我都係識少少扮下代表,勿見怪

ching,相信環及流都足夠的,只是擇魚問題。是否新手冇所謂,大家只是研究交流一下。

論壇元老

各位ching,尋晚過完淡後條魚爆身,請問係咩問題呢?

論壇元老

Any body can help? 小弟已將此魚捉出Q缸用黃粉E住先,是否要用抗生素?現時佢已收口

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

整張相睇下係水印定白點定其他?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500