請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2321|回復: 2

請問 [複製鏈接]

FOT缸內只有一舊灰白色死石,近期發現石表面長出菁苔及紫苔,薄薄的鋪在石面上快速生長,應該還有一兩天就全石鋪滿。
請問是好還是壞呢?要處理嗎?除外觀上未發現有什麼問題。

青苔同紫苔都唔會生得咁快,幾日或者幾個禮拜就鋪滿成嚿石o既,應該係藻類。有無相睇?

如果係苔就唔洗理,係藻就未必係好事。要唔要處理先要睇你係魚缸定珊瑚缸,魚缸就只會有外觀問題,對魚應該無咩影響,拎嚿石出呢刷乾淨佢就得。珊瑚缸就怕佢會覆蓋的珊瑚,焗死佢地;亦都怕係嚿死石唔夠乾淨,啲死咗o既生物仍有殘留喺嚿石入邊,而家腐化釋放出NO3, PO4等污染物,吸引藻類生長。

另外要問你係新開缸養緊水,定係開好缸養緊嘢? 前者係必須經過爆藻程序,咁可以暫時唔洗理,正常啲藻係會自動退去。但如果係後者,又係珊瑚缸o既話,咁就要次次換水都刷石洗石,直到佢釋放晒啲污染物,唔再爆藻為止,或者索性放棄嚿石,換咗佢算。

系FOT前者,開缸魚仔也無問題,看到你解說放心曬,灰白的死石變了紫紫綠綠也幾好看,謝謝