海水領域 SeaFishZone

查看: 3184|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

請問新設一尺缸混養選擇 [複製鏈接]

樓主

經過幾個月https://drive.google.com/file/d/10iern_4xCT06Z0St7bNAYqXOsmrsLLkg/view?usp=drivesdk

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-10-1 13:50

Thanks Ching

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

葵唔好搞佢定咗就得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

明白,已見佢有少少動靜了

隻葵終於走咗出黎,過一排再睇下佢,發現佢好似好happy咁喺出水口同造浪之間自轉,但其實係咪死咗?
https://drive.google.com/file/d/ ... KG/view?usp=sharing

cmcVic 發表於 2022-10-3 00:58
隻葵終於走咗出黎,過一排再睇下佢,發現佢好似好happy咁喺出水口同造浪之間自轉,但其實係咪死 ...

happy嗰個係你啫,隻葵就肯定唔係happy 。
海葵可以算係珊瑚o既一種,都係海洋中o既軟體動物。但佢地都唔會動(少數珊瑚例外),所以佢唔會郁畀你睇!佢地只會吸水伸展觸手捕食,環境(水質、水流、溫度)欠佳,佢就會收起啲觸手保護自己;揀海葵同揀珊瑚都一樣,收起觸手,縮埋一嚿o既,一定狀態欠佳。但海葵同珊瑚唔同,環境唔妥,佢可以起身走人,隨水漂流,到啱o既環境再落腳。

唔好信咩「珊瑚神器」,佢只係商品宣傳,個缸環境唔啱隻葵,有無神器都無分別!

你嗰隻應該係奶咀葵,奶葵係最鐘意通缸走o既海葵,我未聽過有人可以解釋到咩嘢o既環境啱奶咀落腳,亦都未見過有人成功keep到喺一般混養缸(成功係指半年以上)內,其他ching如果真係有成功經驗,真心希望可以拎出呢分享,造福魚友。

九成九o既奶咀最終都係吸入造流或者落水倉變肉醬,剩低o既就係匿入石罅餓死。你個缸而家只有兩條毛加一隻奶,暫時咩都唔好加嘢住,抽起個造流泵,喺個落水位加網閘,再等隻奶咀自己落腳,真係定咗落呢唔再郁,至再落翻個造流,再慢慢由最細逐步推大。真係搞得掂隻奶咀,至再考慮加其他生物,否則你只會一頭煙;再唔係就玩淨海葵加毛仔缸就算,貪字得個貧,貪多、貪快,都係玩海水大忌。

你造流個黑網係咪保護套?佢啲網眼太大喇,保護唔到隻葵,吸埋去一樣會變肉醬,換過隻網袋啦,你睇返呢篇:
請問捷寶細做流有咩辦法可再減弱

Ching講得無錯,佢已經自吸在缸底入水位唔願走,仲能屈能伸,好在細都係滴漏缸,依家唯有嘗試用格仔隔板攝落滴漏槽睇下減少空間逼唔逼到佢出黎!要等下先
另外毛仔有一條用口呼吸

補充內容 (2022-10-4 21:10):
仲加咗嚿石喺前面 https://drive.google.com/file/d/ ... R2/view?usp=sharing

補充內容 (2022-10-4 22:54):
革命成功,佢已安"暫時"坐嚿石上了
https://drive.google.com/file/d/ ... RD/view?usp=sharing

已仙遊,另一條初始同樣狀況,我用youtue教

cmcVic 發表於 2022-10-4 20:45
已仙遊,另一條初始同樣狀況,我用youtue教

依家無事https://www.youtube.com/watch?v=lQuJnaIBSiQ

小魚毛 發表於 2022-10-4 12:05
九成九o既奶咀最終都係吸入造流或者落水倉變肉醬,剩低o既就係匿入石罅餓死。你個缸而家只有兩條毛加一隻奶 ...

造浪底果浸已加白色砂網袋先再加黑色套固定了,不過都係吹得經都唔係成日開。