海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

轉眼又一年 [複製鏈接]

小魚迷..粉葛 發表於 2013-1-29 18:21
c hing 點解你啲魚咁好色@@我條石美就黎甩到冇藍色

師兄好勁!點養到架??

師兄。。。想問問寶石魚食什麼。。。我養條依家還未開囗。。。您有什麼心得。。。

論壇元老

Ez. 發表於 2013-1-29 21:59
師兄好勁!點養到架??

我估全缸魚都係仔……激發唔到佢既(內)在美

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-1-29 12:45
兩年(2009-2011)

師兄可以講下平時點keep水質嗎

最佳新人 活躍會員 熱心會員

jackbo 發表於 2013-1-29 22:10
師兄。。。想問問寶石魚食什麼。。。我養條依家還未開囗。。。您有什麼心得。。。

查實一般寶石都好養,藍眼寶石更是容易開口的魚,粒糧絕無問題,當然,有時買魚也要靠點運氣,去年10月的一條較難的紫后,今日已是108天了,還搶口吃粒糧呢!

啤啤熊 發表於 2013-1-29 22:13
師兄可以講下平時點keep水質嗎

都沒甚麼特別,用的廁所水,每星期大約換水20%,滴漏糟綿則每星期更換兩次,底沙缸落水綿只換一次便是了.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-1-29 23:15
都沒甚麼特別,用的廁所水,每星期大約換水20%,滴漏糟綿則每星期更換兩次,底沙缸落水綿只換一次便是了.

師兄; 睇返你D舊文章, 知你係用銅達人, 可以講解下點用, 邊隻銅藥好? 因我個缸D白點殺極吾清, 舊魚冇事每加新魚就起, 落tdc多, D魚又收口.          煩

啤啤熊 發表於 2013-1-29 23:43
師兄; 睇返你D舊文章, 知你係用銅達人, 可以講解下點用, 邊隻銅藥好? 因我個缸D白點殺極吾清, 舊魚冇事 ...

"達人"不敢當,大凡用藥都是經驗的累積,工多藝熟,想知多點銅的認識,大可參考下列的老牌魚藥廠指引:
http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html
TDC 多年前倒買過一支,未及使用便丟掉了,因見到某魚店之陳列缸,每用後都白濛濛一片,沒放膽使用.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-1-29 23:56
"達人"不敢當,大凡用藥都是經驗的累積,工多藝熟,想知多點銅的認識,大可參考下列的老牌魚藥廠指引:
http: ...

鷄腸

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

☉︹☉

peterleung 發表於 2013-1-29 12:45
兩年(2009-2011)

二年