請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2638|回復: 4

轉海鹽有咩要注意? [複製鏈接]

想請問如果想轉海鹽有無野需要注意
原來用開法版IO
想轉用美版IO
謝謝

分批慢慢轉 一次唔好換太多、 鹽度唔好差太遠

Kekw3310 發表於 2022-10-5 16:26
分批慢慢轉 一次唔好換太多、 鹽度唔好差太遠

主缸每次換水大約1/4,如果黎緊用新鹽換水會唔會太多?
另外又q鹽魚每日全換水,舊鹽溝新鹽黎開水會唔會好啲?
唔該師兄

sunkenny27 發表於 2022-10-5 19:13
主缸每次換水大約1/4,如果黎緊用新鹽換水會唔會太多?
另外又q鹽魚每日全換水,舊鹽溝新鹽黎開水會唔會 ...

1/4我個人覺得可以, 可以的話再少返啲啲 1/6左右
溝鹽我自己就未試過, 我自己試過一次Q緊魚唔夠鹽+咁啱轉鹽就循例滴一滴水囉…有無用都唔知架其實
個個人做法唔同 純屬個人意見

Kekw3310 發表於 2022-10-5 20:54
1/4我個人覺得可以, 可以的話再少返啲啲 1/6左右
溝鹽我自己就未試過, 我自己試過一次Q緊魚 ...

好,可以參考下