海水領域 SeaFishZone

查看: 3358|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

大陸制快乾英泥會否有毒死魚 [複製鏈接]

樓主
開左个新缸一星期加左條摩第二曰死了 NH4 約 0.5 mg Copper =0

另外我的石用大陸製快幹泥相接所以有可能英泥出事

所以都想尋死因

沙發
英泥乾左之後有無浸過水?有無睇過ph同kh幾多?
快乾英泥ph好高

板凳
Thanks

地板

英泥乾左之後無浸過水只有淋下水洗洗及PH 8左右及KH 未 check

D 魚都是落缸后24小時之后死

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

開缸一星期死魚好正常
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

原因是什麼?

大約幾時放笫一條魚?

11.8 dkh. 是不是很高

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你資料又無功課又唔做,上網爬下文睇下先。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

而家有咩唔係大陸制?咁都關事就不如上返岸算!

我用過三隻快乾英泥,一隻德國、兩隻大陸,未試過咁樣死魚,惟一差別係快乾時間由十分鐘到十幾廿個鐘都有!

至於PH,其實除咗塑型樹脂,幾乎所有痴石o既材料都有升ph問題,最多都只係化氮爆水,幾時會搞出魚命?

新缸無落藥為咩要測銅?應該要測o既數值你唔睇;開缸一星期就落魚,有咩可能唔死?難怪版大話你唔做功課。