海水領域 SeaFishZone

查看: 9333|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

好消息! 終於可以捉番條 [複製鏈接]

樓主
望穿缸水!

沙發

百二蚊呢個價位,無十年都八年喇。除非時光倒流,否則就算股市樓市崩塌,都無咩可能去翻呢個價。

實際啲講句,樓上ching推論無錯,疫後運費、人工颷升,夏蕙姨唔做生意、全世界餓魚咁耐,都一定會推高魚價……不過呢啲唔係魚舖加價借口,而係現實情況。想魚價返翻去疫前價位,前題就係先等疫情過去,再等經濟民生復常……大家只可以同個市鬥耐性,否則怨天怨地都唔會有用。但相比起而家要捱癲價人工貴魚,或者搵王丹當王吊咁賣,情況肯定會有所改善。

不如問o下各位,當威記黃吊恢復正常供應,而疫情、市道維持現況,你認為魚價應該係幾多至合理?

板凳
啤啤熊 發表於 2022-10-19 14:01
係咪所有下胃E  D魚全部解禁呢?

原文有提到,唔係所有魚都解禁:
Hawaii harvesting of tropical fish for aquariums approved

暫時只係開放70%捕魚區及容許撈捕原有40種魚類當中的8種,包括黃吊、金眼吊、天九吊、虎皮仙等,其他好似係賊仙、火燄仙、雞心等,仍然係禁捕之列,只可以等人工魚或者其他地區補貨。

目前只係漫長法律訴訟o既初步小勝,後續唔知仲要打幾耐,希望打落去會係開放更多魚種。