海水領域 SeaFishZone

查看: 6680|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

做缸一問 [複製鏈接]

樓主
想問各位師兄,如果呎吋只做24x16x22吋缸,咁做真滴漏定背滴漏缸好呢? 只是養魚。謝謝

論壇元老

沙發
有位一定真滴漏啦, 可以放多D環, 化氮選擇又多D.

以上只係小弟愚見.

板凳
must真滴漏la

地板
pc39dkk 發表於 2013-1-2 13:49

以上只係小弟愚見.

x2
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

pc39dkk 發表於 2013-1-2 13:49

以上只係小弟愚見.

多謝師兄意見。
但位置有限,只可放24x16x22魚缸,
不過背滴漏缸只得10吋空間,但真滴漏好似多d空間咁,但要連櫃做,真係好難決定

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你唔好晒錢了.你一陣攪完個背滴就好快轉滴漏了喇.真係會係白駛錢.
但除非你話冇位.咁就咩都唔駛講.真滴喇.上網2手好多下架.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-2 18:45
你唔好晒錢了.你一陣攪完個背滴就好快轉滴漏了喇.真係會係白駛錢.
但除非你話冇位.咁就咩都唔駛講.真滴喇. ...

一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

真滴,方便打理

最佳新人 論壇元老

其實真假都一樣, 大細問題而已.............

真滴呀!我兩年半前玩18寸,半年後24寸背滴流!再玩多半年又轉左40寸缸依家呢個玩左年半左右感覺還滿意。

論壇元老

真滴流啦!可以的話做大點!30寸就好點

真滴啦,
唔好諗背滴包你後悔
☉︹☉

多謝各位師兄寶貴意見,我決定做真滴漏缸了。到時造好缸再post比大家睇!

論壇元老

ittony 發表於 2013-1-3 12:34
多謝各位師兄寶貴意見,我決定做真滴漏缸了。到時造好缸再post比大家睇!

祝早日開缸成功

我係wingk960 發表於 2013-1-2 18:45
但除非你話冇位.咁就咩都唔駛講.真滴喇. ...

同意

ittony 發表於 2013-1-3 12:34

做好個真滴就影相俾我地睇.這個是規舉.是一定的喇
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

請問有冇人話聽什麼真滴漏?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-1-3 19:49
請問有冇人話聽什麼真滴漏?

真滴未即係上下缸囉.有條糟位落水到下面個缸.再經上水泵打返D水上上面個缸做循環.
此為滴漏缸.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-3 20:45
真滴未即係上下缸囉.有條糟位落水到下面個缸.再經上水泵打返D水上上面個缸做循環.
此為滴漏缸.

巧叻呀,又學到野!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-1-3 20:55
巧叻呀,又學到野!

我好認真攪人架.你唔好係樹攪事