請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5090|回復: 18

進入死局求高手指教 [複製鏈接]

FOT缸在大約四個月前反缸,只好從新努力,由這天開始養了三條小型魚,開缸至今健健康康吃喝玩樂。(麼仔,孤,雞泡)科. 養水四個月進度唔錯,NH3=0,NO2=0,PO3=>1,1024,26度 換水後也能保持不變。有齊蛋分,水冷,做流,UV燈,100L缸就只養到這三條魚毛不可能吧?
  問題就是加任何魚都活不到4天,九成不開口等死,喂乜都唔食豐蝦等等一樣唔食。其餘開口的看來無問題食喝玩樂過不到4天又特然死亡,例如藍吊出名大食重去搶粒,看來無事但又是不過4天!己經8條藍吊了一直死到我心酸。就連養兩條小丑都唔掂一直唔開口等死。試其他都一樣。唉...這個設備數值都不錯的就只養倒這三條魚毛嗎?求指點一下。

//問題就是加任何魚都活不到4天,九成不開口等死//
係咪同一間魚鋪買? 就算唔開口食野4日都唔會死
一係條魚有暗病一係缸水有問題, 係蟲/菌果種有病唔係NH3,NO2
可能只係舊魚習慣咗但唔等於無問題, 有無可能係雞泡影響? 有無落過咩藥?
有魚缸相可以提供?

我個鱼缸都100L水上水泵6000L大的水上水泵可以少的死鱼落水声好大可去

我個鱼缸都100L水上水泵6000L大的水上水泵可以少的死鱼落水声好大可去

水源問題? 魚有無檢疫先入缸 養十個月水不及養一個月一條魚起動循環

Kekw3310 發表於 2022-10-23 13:12
//問題就是加任何魚都活不到4天,九成不開口等死//
係咪同一間魚鋪買? 就算唔開口食野4日都唔會死
一係條 ...

因為唔識貼圖,整唔倒相片,我講果條雞泡佢個名在Google叫(巴布亞尖咀魨)可上去找有圖片睇,比你講一講,我諗諗下可能真系佢有問題,聽講佢有毒唔知系咪?新黎的魚睇唔順眼凌晨份夜麻麻無人知時就毒死佢?會唔會呢?
如果唔系就諗唔到系乜其他事。

chungchungkc 發表於 2022-10-23 16:00
因為唔識貼圖,整唔倒相片,我講果條雞泡佢個名在Google叫(巴布亞尖咀魨)可上去找有圖片睇,比你講一講 ...

無錯雞泡魚會放毒. 聽聞係受驚嚇/死都會放毒
但我唔敢答你撈走佢就無事 而家水入面幾毒都唔知
把心一橫重新黎過?

Kekw3310 發表於 2022-10-23 16:13
無錯雞泡魚會放毒. 聽聞係受驚嚇/死都會放毒
但我唔敢答你撈走佢就無事 而家水入面幾毒都唔知
把心一橫 ...

在未有其他方法前就試一下吧!我反正目標不是牠,我想養海水三(小丑藍吊黃金三角)。
那水質問題我覺得無大外,水是會自我重新的,又不是一下魚立即死的死水,相信自我過濾分解總比重新開缸快!其他生物還是好好活著,就拿牠去別缸單獨隔離,看看過一段時間這個4天缸有否改善吧!

chungchungkc 發表於 2022-10-23 16:00
因為唔識貼圖,整唔倒相片,我講果條雞泡佢個名在Google叫(巴布亞尖咀魨)可上去找有圖片睇,比你講一講 ...

邊度有關條雞泡事!你不如影啲相放上嚟畀啲師兄睇下仲好啦!

chungchungkc 發表於 2022-10-23 17:09
在未有其他方法前就試一下吧!我反正目標不是牠,我想養海水三(小丑藍吊黃金三角)。
那水質問題我覺得 ...

或者關唔關魚鋪事 係咪全部都係同一間買
我只係提出有可能既原因 未必一定關佢事 所以請謹慎考慮下一步

裸缸還是舖了珊瑚沙?pH值多少?
一般水族館

一般水族館

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

貼圖
http://seafishzone.com/forum.php ... 6433&extra=page%3D1
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

師兄你自己個缸豐年虾餵魚想加新魚難過登天,我自己都養左十六年,一開始已經有其他師兄教我唔好餵生口野,你新缸反缸有冇諗過乜野原因,餵三日生口野已經有蟲,D大魚都擦身擦到仆街,更何況你新缸新魚,成日話乜野思疑沙底,我三年唔洗寸半沙無底喉一樣正常,你依家根本成個缸都係蟲點樣加新魚呀,只會加乜死乜,參考下,唔信就當我九up

desmond654356 發表於 2022-10-23 21:27
師兄你自己個缸豐年虾餵魚想加新魚難過登天,我自己都養左十六年,一開始已經有其他師兄教我唔好餵生 ...

我系話喂乜都唔食包括豐年蝦,只試過喂半次,廿十分一粒豐年蝦而且在隔離缸系為左唔開口的魚試下食唔食!我講果個4日缸平時只喂粒糧,我無沙底!你們想多了

論壇元老

CHING, 你唔POST相真係好難幫到你,唔係話你數據得唔得,而是想睇睇你個缸D野擺得有冇問題/ 又或者你揀D魚有冇暗病等等... 你缸係滴/背滴? 死魚之前條魚有冇咩病徵? 齊架生唔代表你一定養到,有好多老手D架生重少過你,但一樣養得多, 試下睇睇點PO相,再放D相上黎睇睇可唔可以幫到伙
我缸仔都只約7-80L水,都養到8-9條細魚, 但唔好養太多,因冇位游...

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

大家等樓主Post相之後再討論,否則就只係估估
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

用左幾L環? 乜牌子 環用左幾耐?硝化菌用邊隻?
上水泵用幾大?