海水領域 SeaFishZone

查看: 5260|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

大家keep no3係多少 [複製鏈接]

樓主
我個缸未加珊瑚,長期keep 係no3=12.5(第2格),其實大家keep no3係多少??

如果keep係第2格,養唔養到珊瑚架...

(已每星期換30%水)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
我養LPS同軟野,5-10.. 沒問題

之前15-20 都沒問題,不過越低越好 高就肯定吾好

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
chihim 發表於 2013-1-2 18:03
我養LPS同軟野,5-10.. 沒問題

之前15-20 都沒問題,不過越低越好 高就肯定吾好

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-2 18:28

用豆豆,越來越低。。 不過應該無得再低魯,近一個月都系 5-10 無變化

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2013-1-2 19:01
用豆豆,越來越低。。 不過應該無得再低魯,近一個月都系 5-10 無變化

加豆
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-2 19:17
加豆

250l 水用左300l 豆。應該超左量了吧? 還可以加?

管理員

我係新手

chihim 發表於 2013-1-2 20:43

每100L可以用50-200ml豆豆,有錯唔好打

甘。。下次加豆 加到400L先得

論壇元老

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2013-1-3 00:09
甘。。下次加豆 加到400L先得

NP豆有名你叫,要有N同P先可以俾菌生長
控制到P,NO3係冇可能再降,換水冇乜用,

最好最好將NO3控制在<5,有微量LPS生長快啲,由其鈕扣
>10都養得到,不過開得冇咁靚,皮革啲花細啲或者唔開,腦漲好多,毛藻都生多啲
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最慘係自來水no3都第2至第3格....

其實要養靚珊瑚係咪用蒸餾水會好d???

vsvs 發表於 2013-1-3 08:51
NP豆有名你叫,要有N同P先可以俾菌生長
控制到P,NO3係冇可能再降,換水冇乜用,

甘餵多d 等po4 上翻去?

po4 一直都未到0 哦。。

借位請教各師兄,No3,同Po4用咩牌子較準?小弟用Sal....,的色好難睇得準

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Fishtank 發表於 2013-1-3 12:02
借位請教各師兄,No3,同Po4用咩牌子較準?小弟用Sal....,的色好難睇得準

S 字頭出名準架啦~

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-1-3 11:41
甘餵多d 等po4 上翻去?

po4 一直都未到0 哦。。

真係可能唔夠豆喎
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

1398killer 發表於 2013-1-3 12:04
S 字頭出名準架啦~

Thanks

vsvs 發表於 2013-1-3 13:20
真係可能唔夠豆喎

甘都等下次加豆,整多100ML 入去先。。

因為P都未變0,理論上N 一樣會繼續低先系?

不過可能P 以經好低

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-1-2 20:43

http://npbiopellets.dvh-import.com/index.php/How-it-works.html
裡面寫測試時500L水用2000ml豆

Example of nitrate and phosphate reduction in experimental 500 L tank set-up with 2 liter of BioPellets.
甘要加d 先得。。。