請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2459|回復: 3

到底系點搞? [複製鏈接]

新手請大家指教下!

去到魚街同咁多師兄的圖都睇到珊瑚都黐在生物石上,而且系任何平面斜面都放滿滿覺得好睇,應該系黐上去是嗎?
我問題系點樣把珊瑚黐上石頭?我買一些軟體是有底坐的,我只好放在缸底或石頭極小的平面上,感覺和大家的靚相差天共地,好難睇!留意到靚相珊瑚是沒底坐黐在石上,那我怎麼切開底坐又不傷害珊瑚呢?用乜野黏?石頭在水中濕濕的點黐嫁呢?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用AA啫喱膠
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

要睇o下係咩珊瑚。
SPS或者有骨o既LPS就可以用AA膠,不過唔係一般文具舖嗰啲,嗰隻太稀好難用,而係牙膏裝o既工業用AA哩啫,五金舖或者大文具舖會有。其它仲有鋼膠、快乾英泥、珊瑚膠,都係相同用法,不過講方便低用,首選仍然係AA。

至於菇、皮、扣、草之類o既無骨珊瑚,就唔可一味靠黐,要先用針線、橡筋、網袋等方法將佢固定喺碎石面,等佢自然上石之後,再連石黐喺想要o既位置。

你上網打「珊瑚上石」,就會搵到大量資料教你點做。

不過新手唔建議一落缸就黐,每種珊瑚對光照、水流等要求都唔同,又要預留位置,唔好畀佢掂到其他珊瑚互燒,落缸觀察一排,見件珊瑚啱位適應咗又有態,咁至呢黐佢都未遲。

謝謝,唔該晒。